{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli deseti susreti Banjalučana

A
3.7.2013. u 13:45
0
0
Počeli deseti susreti Banjalučana
0
Počeli deseti susreti Banjalučana
Foto: Anadolija
Prije tačno jednu deceniju ponovo se u julskoj noći Vrbasom razlila sevdalinka, progovorili su bez straha i zazora svoje stihove Enisa Osmančević, Enes Kišević, Ismet Bekrić... i otvoreni su prvi susreti Banjalučana.
Okupili su se građani grada na najljepšoj muškoj rijeci na svijetu, surovo prognani tokom strašnog rata devedesetih godina u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Zajednice udruženja građana Banje Luke, u utorak je posjetom rodnoj kući pjesnikinje Nasihe Kapidžić, počela manifestacija dani Banjalučana "Vezeni most". U narednim danima bit će prikazani videofragmenti opere "Safikada", koju je komponovao profesor Muharem Insanić na libreto Slavka Podgorelca te upriličeno polaganje cvijeća i paljenje svijeća na mezaru Safikadi, čija je tragična ljubav prema običnom vojniku ravna priči Romea i Julije.

Večeras će biti održano i tradicionalno muzičko-poetsko veče "Vezeni most", promocija knjiga, monografskih i periodičnih publikacija.

U okviru”Vezenog mosta”, 4. jula planiran je i “Omaž`”- sjećanje na novinara i publicistu Aleksandra Acu Ravlića, a 5. jula u Vijećnici Skupštine grada Banjaluka bit će organizovana tradicionalna tribina "Otvoreni razgovori".

"Cilj ove manifestacija je da bude simbol multikulturalnosti, suživota, tolerancije i tradicionalnog uvažavanja različitosti, očuvanje tradicija i običaja i istorijsko kulturne baštine grada na Vrbasu", kazao je predsjednik Upravnog odbora Zajednice udruženja građana Banjaluke Muhamed Kulenović.

Programom manifestacije, pojasnio je Kulenović, planirane su aktivnosti koje čine boravak u rodnom gradu sadržajnijim i koje omogućavaju povezivanje i druženje Banjalučana, obnavaljanjem starih i uspostavljanjem novih prijateljstava te stvaranje povoljne klime za suživot, međusobno razumijevanje i uvažavanje različitosti.

Izborom programskih sadržaja i načinom realizacije "Vezeni most" želi dati doprinos uspješnosti reintegracije povratnika i integracije doseljenih sugrađana i stvaranju povoljne klime za ekonomski održiv povratak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: