BiH
0

Počeli deseti susreti Banjalučana

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prije tačno jednu deceniju ponovo se u julskoj noći Vrbasom razlila sevdalinka, progovorili su bez straha i zazora svoje stihove Enisa Osmančević, Enes Kišević, Ismet Bekrić... i otvoreni su prvi susreti Banjalučana.

Okupili su se građani grada na najljepšoj muškoj rijeci na svijetu, surovo prognani tokom strašnog rata devedesetih godina u Bosni i Hercegovini.

U organizaciji Zajednice udruženja građana Banje Luke, u utorak je posjetom rodnoj kući pjesnikinje Nasihe Kapidžić, počela manifestacija dani Banjalučana "Vezeni most". U narednim danima bit će prikazani videofragmenti opere "Safikada", koju je komponovao profesor Muharem Insanić na libreto Slavka Podgorelca te upriličeno polaganje cvijeća i paljenje svijeća na mezaru Safikadi, čija je tragična ljubav prema običnom vojniku ravna priči Romea i Julije.

Večeras će biti održano i tradicionalno muzičko-poetsko veče "Vezeni most", promocija knjiga, monografskih i periodičnih publikacija.

U okviru”Vezenog mosta”, 4. jula planiran je i “Omaž`”- sjećanje na novinara i publicistu Aleksandra Acu Ravlića, a 5. jula u Vijećnici Skupštine grada Banjaluka bit će organizovana tradicionalna tribina "Otvoreni razgovori".

"Cilj ove manifestacija je da bude simbol multikulturalnosti, suživota, tolerancije i tradicionalnog uvažavanja različitosti, očuvanje tradicija i običaja i istorijsko kulturne baštine grada na Vrbasu", kazao je predsjednik Upravnog odbora Zajednice udruženja građana Banjaluke Muhamed Kulenović.

Programom manifestacije, pojasnio je Kulenović, planirane su aktivnosti koje čine boravak u rodnom gradu sadržajnijim i koje omogućavaju povezivanje i druženje Banjalučana, obnavaljanjem starih i uspostavljanjem novih prijateljstava te stvaranje povoljne klime za suživot, međusobno razumijevanje i uvažavanje različitosti.

Izborom programskih sadržaja i načinom realizacije "Vezeni most" želi dati doprinos uspješnosti reintegracije povratnika i integracije doseljenih sugrađana i stvaranju povoljne klime za ekonomski održiv povratak.