Kultura
0

Počeli 10. susreti Banjalučana "Vezeni most 2013"

FENA
Rijeka Vrbas (Foto: Arhiv/Anadolija)
Rijeka Vrbas (Foto: Arhiv/Anadolija)
U organizaciji Zajednice udruženja građana Banje Luke, večeras su počeli tradicionalni 10. susreti Banjalučana "Vezeni most”.

"Cilj ove manifestacija je da bude simbol multikulturalnosti, suživota, tolerancije i tradicionalnog uvažavanja različitosti, očuvanje tradicija i običaja i istorijsko-kulturne baštine grada na Vrbasu", kazao je predsjednik Upravnog odbora Zajednice udruženja građana Banje Luke Muhamed Kulenović.

Napomenuo i da su programom manifestacije planirane aktivnosti koje čine boravak u Banjoj Luci sadržajnijim i koje omogućavaju povezivanje i druženje Banjalučana, obnavaljanjem starih i uspostavljanjem novih prijateljstava, te stvaranje povoljne klime za suživot, međusobno razumijevanje i uvažavanje različitosti.

Izborom programskih sadržaja i načinom realizacije “Vezeni most” želi da doprinos uspješnosti reintegracije povratnika i integracije doseljenih sugrađana i stvaranju povoljne klime za ekomski održiv povratak.

Također, susreti Banjalučana organiziraju se radi promoviranja Banje Luke kao otvorenog multikulturalnog i multietničkog grada koji njeguje i afirmiše vlasite vrijednosti.

Ovogodišnji susreti Banjalučana počeli su u Banskom dvoru, himnom „Oda radosti“, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Dunja Simić, Marija Šestić, tamburaški orkestar KUD „Pelagić“, te književnici Enes Kišević, Dušan Pop Đurđev, Šimo Ešić, Gradimir Gojer, Ismet Bekrić i Enisa Osmančević.

Sutra će u Vijećnici Banskog dvora biti upriličeno tradicionalno muzičko-poetsko veče, a „Vezeni most“ obilježit će i brojna sportska takmičenja u malom fudbalu, basketu i šahu, kao i promotivna vožnja dajak čamaca.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Vezeni most“ bit će održana i tradicionalna tribina dijaspore.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Banja Luka.