BiH
0

Počela rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže u naselju Sokolje

Klix.ba
U ulici Numan paše Ćuprilića u novogradskom naselju Sokolje počeli su radovi na rekonstrukciji dotrajale vodovodne mreže u dužini od oko 350 metara.

Vrijednost radova koje finansira Općina Novi Grad iznosi 75.000 konvertibilnih maraka, a radove izvodi građevinska frma Bujice.

Budući da je vodovodna mreže na ovom području već duži period u jako lošem stanju, zbog čega je dolazilo do čestih kvarova, Općina Novi Grad je započela realizaciju ovog projekta, koji će se u narednom periodu raditi fazno i u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima.

Kako je kazao direktor firme Bujice Ahmed Boloban, prije samog izmještanja vodovodnih instalacija, urađeni su privremeni priključci stambenih objekata na vodovodnu mrežu, tako da je mještanima ovog naselja u toku izvođenja radova omogućeno neometano snabdijevanje vodom.

"Radimo zamjenu dotrajalih vodovodnih instalacija, novim daktil cijevima, profila 150 milimetara. Trenutno se vrše iskopi i polaganje novog cjevovoda. Iako se radovi izvode u dosta otežanim uslovima, zbog odvijanja saobraćaja, očekujemo da ćemo vrlo brzo završiti polaganje vodovodnih instalacija, nakon čega će preduzeće Vodovod i kanalizacija, koje vrši nadzor nad izvođenjem radova, izvršiti ispitivanje nove vodovodne mreže", kazao je Boloban.

Nakon toga, ističe Boloban, uslijedit će i priključenje domaćinstava na novu distributivnu vodovodnu mrežu.

Dodao je da je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo odobrilo izmjenu režima saobraćaja u zoni izvođenja radova, zbog čega će od danas dolaziti do povremenih obustava saobraćaja u ovoj ulici, te je ovim putem pozvao građane na strpljenje.