BiH
210

Općina Novi Grad rješava dugogodišnji problem kanalizacije u Jajačkoj ulici

Klix.ba
Radnici građevinske firme Manjo počeli su izgradnju kanalizacione mreže u Jajačkoj ulici u novogradskom naselju Švrakino Selo, na koju će biti priključeno oko 50 domaćinstava.

Realizacijom ovog značajnog infrastrukturnog projekta, Općina Novi Grad rješava dugogodišnji problem stanovnika ovog dijela Švrakinog Sela, kojima će po prvi put biti omogućeno priključenje stambenih objekata na legalni kanalizacioni sistem.

Potreba za izgradnjom kanalizacione mreže u Jajačkoj ulici postoji više od deset godina. Jedan dio stambenih objekata spojen je na improviziranu kanalizacionu mrežu, koja prouzrokuje mnogo problema, naročito tokom zimskog perioda, kada usljed ispuštanja vode iz improviziranog cjevovoda dolazi do poledice na cesti, a u toku ljetnog perioda predstavlja higijensko-epidemiološku opasnost po zdravlje stanovništva.

Ovim projektom bit će izgrađeno oko 750 metara fekalne kanalizacione mreže, a za te radove iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je 270.000 konvertibilnih maraka

U toku je izvođenje zemljanih radova, odnosno iskopa, nakon čega će se vršiti polaganje cijevi, nakon čega će se vršiti priključenje stambenih objekata na novoizgrađeni kanalizacioni sistem.

Prema riječima Ibre Manjića, direktora firme koja izvodi radove, ukoliko vremenski uvjeti budu zadovoljavajući, primarna mreža bit će završena za dvadesetak dana.

"Nakon što završimo radove na primarnoj mreži, radit ćemo priključenje objekata na novoizgrađenu mrežu, a po završetku tog dijela posla, sanaciju asfaltnih površina", kazao je Manjić, dodajući da bi radovi trebali biti završeni kako je i planirano, za mjesec.

Stručno tehnički nadzor nad izvođenjem radova vrši KJKP Vodovod i kanalizacija.

Pored ovog projekta, uskoro bi trebala početi izgradnja separatne kanalizacione mreže u ulici Amira Krupalije u Buča Potoku, za čiju je izgradnju Općina Novi Grad izdvojila 134.400 KM.