Sarajevo
157

Počela izgradnja velikog kružnog toka na Pofalićima kod Energoinvesta

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Zvanično su počeli radovi na izgradnji kružnog toka na Pofalićima kod zgrade Energoinvesta, a koji su već izazvali veliku saobraćajnu gužvu na raskrsnici ulica Hamdije Čemerlića i Put života, što se odrazilo i na pojačan saobraćaj na glavnoj gradskoj saobraćajnici.
Trenutno se radi na iskopavanju u ulici Put života, a za to vrijeme policijski službenici regulišu saobraćaj kako ne bi došlo došlo do saobraćajnog kolapsa.

Iako je bilo planirano da radovi počnu 9. decembra 2019. godine, prvi kontejner postavljen je na ovu lokaciju tek 10. februara ove godine. Razlog kašnjenja, kako je ranije navodio Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, bilo je prilagođavanje planske dokumentacije s drugim institucijama s obzirom na to da nije prepoznavala kružne tokove.

Također, bilo je i puno problema s postojećom infrastrukturom, a dugo se čekalo i na saglasnosti svih javnih preduzeća. Koldžo je spominjao i da je dodatni problem blizina željezničkog koridora pa su Željeznice često postavljale vrlo teške zahtjeve.

Sporazum o gradnji kružnog toka potpisan je 20. novembra prošle godine između direktora Direkcije za puteve KS Selmira Kovača i predstavnika firme izvođača radova Strabag d.o.o Muhameda Ćatovića i Enide Imamagić. Potpisivanju su prisustvovali i ministar saobraćaja Adnan Šteta i načenik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Izgradnjom kružnog toka poboljšat će se protok saobraćaja te rasteretiti saobraćaj iz smjera Pofalića, s obzirom na svakodnevne gužve. Uz kružni tok radijusa 20 metara bit će rekonstruisani i krakovi ceste u dužini od 400 metara. Riječ je o jednom od projekata koji bi trebao poboljšati saobraćajnu infrastrukturu u Kantonu Sarajevo.

Ukupna vrijednost projekta bila je procijenjena na 1,2 miliona KM, ali je osigurano još 300 hiljada KM, tako da su zaokružili finansijsku konstrukciju.

Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač rekao je da će radovi na ovom kružnom toku biti završeni do kraja maja. Izvođač radova bit će kompanija Strabag, a izgradnju će nadzirati Zavod za izgradnju KS.