Do kraja maja
190

Sarajevo dobija najveći kružni tok koji će smanjiti gužve kod Energoinvesta

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na području općine Novo Sarajevo kod Energoinvesta do kraja maja će biti izgrađen novi kružni tok koji će riješiti veliki problem gužvi i stvaranje saobraćajnog čepa na raskrsnici ulica Hamdije Ćemerlića i Put života.

Kako je rekao načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, riječ je o jednom od ključnih kapitalnih projekata saobraćajne infrastrukture, a realizaciju su počeli prije tri godine.

"Ovo je kapitalni projekat iz više razloga, a jedan od njih je sama činjenica da gradnjom ovakvih saobraćajnih objekata ubrzavamo tok saobraćaja, što je veoma važno, ne samo zbog gubitka vremena, zbog čekanja i gužvi, već i poboljšavanja kvaliteta zraka. Ovo je vrlo kompleksan projekt s obzirom na to da obuhvata 18 ulazno-izlaznih saobraćajnica i jedan je od najvećih u Kantonu Sarajevo. Važnost gradnje je i zbog omogućavanja ulaza i izlaza na prostoru mjesnih zajednica Pofalići i Pofalići Gornji, jer je Humska ulica prigušena Drinskom koja spada u federalne ceste", rekao je Koldžo.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Pojasnio je da je do faze realizacije trebalo toliko vremena zbog toga što općinska planska dokumentacija ne prepoznaje kružne tokove i morali su je prilagoditi s drugim institucijama. Imali su i puno problema s postojećom infrastrukturom, a dugo se čekalo i na saglasnosti svih javnih preduzeća.

"Dodatni problem je blizina željezničkog koridora pa su nam Željeznice često postavljale vrlo teške zahtjeve. Sporazum s Direkcijom za puteve KS potpisali smo u augustu. Ovo je puno veći interes od općinskog s obzirom na to da se kružni tok nalazi na kantonalnoj saobraćajnici, a povezuje lokalne, kantonalne i federalne saobraćajnice", kazao je Koldžo.

Ukupna vrijednost projekta bila je procijenjena na 1,2 miliona KM, ali su osigurali još 300 hiljada KM, tako da su zaokružili finansijsku konstrukciju. Naglašeno je kako će jedna saobraćajna traka biti u funkciji tokom radova te je zamolio građane za strpljenje.

"Ovim kružnim tokom riješit ćemo 65 posto svih saobraćajnih problema na tom prostoru. Da bismo ih u potpunosti riješili, realizovat ćemo i kružni tok kod Fabrike Duhana i proširiti saobraćajnice. Ovaj projekt je u fazi planiranja", dodao je.

Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač kazao je kako će radovi na ovom kružnom toku biti završeni do kraja maja.