Sarajevo
29

Kontejner kao prvi vjesnik početka izgradnje kružnog toka na Pofalićima

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Iako na tabli za projekat izgradnje kružnog toga na Pofalićima kod zgrade Energoinvesta stoji datum početka radova 9. decembar 2019. godine, prvi konterjner kao vjesnik početka radova stigao je tek danas.
Dvadeset i prvog dana u januaru ove godine načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač potpisali su ugovor o, kako su ga nazvali, kapitalnom projektu s ciljem ubrzavanja toka saobraćaja.

Razlog za kašenjenje početka radova općinski načelnik je opravdao planskom dokumentacijom koja nije prepoznavala kružne tokove te su je morali prilagoditi s drugim institucijama.

"Imali su i puno problema s postojećom infrastrukturom, a dugo se čekalo i na saglasnosti svih javnih preduzeća. Dodatni problem je blizina željezničkog koridora pa su nam Željeznice često postavljale vrlo teške zahtjeve", kazao je Koldžo.

Ukupna vrijednost projekta bila je procijenjena na 1,2 miliona KM, ali je osigurano još 300 hiljada KM, tako da su zaokružili finansijsku konstrukciju.

Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač rekao je da će radovi na ovom kružnom toku biti završeni do kraja maja. Izvođač radova bit će kompanija Strabag, a izgradnju će nadzirati Zavod za izgradnju KS.

Vrijedi napomenuti da je 20. novembra 2019. godine potpisan Sporazum o gradnji kružnog toka, a tada je poručeno da će radovi početi u roku od sedam dana.