Čarolija u centru grada
0

Počela izgradnja Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa

Sarajevo-x.com
Na Trgu oslobođenja u Sarajevu će od 15. decembra 2011. do 15. januara 2012. biti održan prvi Coca-Cola Sarajevo Holiday Market.

Tokom vikenda je na Trgu oslobođenja započeta izgradnja Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa – postavljanje montažnih kućica, šatora i dekoracije, u čemu učestvuju radnici firmi Krivaja TMK iz Zavidovića, Tapas iz Zenice i KJKP Park Sarajevo.

Završeno je postavljanje 25 drvenih kućica, načinjenih u skladu sa evropskim standardima u firmi Krivaja TMK, a u kojima će biti smješteni izlagači Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa. Također, postavljena je i kućica Djeda Mraza, u kojoj će svakog dana biti organizirano druženje najmlađih sa Djedom Mrazom i vilenjakom.

Paralelno su radnici firme Tapas postavljali šator površine 300 kvadratnih metara u kojem će biti smješten Sarajevsko pivo Holiday Pub. Prvi put u BiH se radi toplotna izolacija šatora, tako da će svi posjetitelji Sarajevsko pivo Holiday Puba imati maksimalan ugođaj.

Radnici KJKP Park sa Kemalom Salihagićem na čelu vrijedno su tokom vikenda radili na postavljanju dekoracije po drveću, dok će ostatak dekoracije, koja će učiniti da Trg oslobođenja zablista u najljepšem prazničnom ozračju, biti postavljen do samog otvaranja Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa.

U nedjelju, 11. decembra, radove na Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu je obišao i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji koji je razgovarao sa radnicima i članovima Coca-Cola Sarajevo Holiday Market tima te se informirao o tome kako napreduju radovi na konstrukciji Marketa.

Grad Sarajevo je, u skladu sa Sporazumom potpisanim sa USAID-Sida FIRMA projektom, suorganizator Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa, a bez pomoći Grada, posebno zamjenika gradonačelnika Igora Kamočajija, realizacija ove ideje, čiji je glavni cilj vraćanje prave zimske atmosfere u olimpijsko Sarajevo i upotpunjavanje zimske turističke ponude, ne bi bila moguća.

U narednom periodu slijedi postavljanje ASA Čarobnog svijeta i nastavak postavljanja praznične dekoracije. Uslijedit će i kićenje jelke visoke deset metara koja će biti ukrašena sa više od 50 heklanih, tkanih, vezenih i filcanih ukrasa, rađenih autentičnim tehnikama karakterističnim za BiH, specijalno kreiranih u domaćoj firmi BH Crafts.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market zajednička je aktivnost UG Zona unaprijeđenog poslovanja - ZUP Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, nastala pod okriljem USAID-Sida FIRMA projekta, u sklopu kojeg su i ZUP Baščaršija i Sarajevo Navigator koordinatori lanaca vrijednosti.

Coca-Cola Sarajevo Holiday Market sastojat će se od tri dijela – sajamskog, koji će činiti drvene kućice u kojima će se tokom mjesec dana trajanja Marketa prodavati suveniri, odijevni predmeti i dodaci, zanatski proizvodi, hrana, piće...

Drugi dio Marketa je Sarajevsko pivo Holiday Pub, koji će se nalaziti u šatoru površine 300 kvadratnih metara i u kojem će svakog dana biti održavan bogat kulturno-zabavni program, dok je treći dio, ASA čarobni svijet, sastavljen od niza sadržaja za najmlađe, među kojima su dječiji paviljon, kućica Djeda Mraza, zabavni park...

Veliku podršku realizaciji Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa pružila je Općina Stari Grad, a značajan doprinos dali su i Općina Centar, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao i brojni partneri i sponzori.

Više informacija o Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketu dostupno je na Facebook stranici Sarajevo Holiday Market.