{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plusevi i minusi u zaštiti ljudskih prava u regiji

F
24.1.2011. u 18:38
0
8
Plusevi i minusi u zaštiti ljudskih prava u regiji
0
Plusevi i minusi u zaštiti ljudskih prava u regiji
Politička kriza koči reforme u BiH
Dugotrajna politička kriza u Bosni i Hercegovini nastavila je i 2010. godine da koči nužne reforme, uključujući ustavne izmjene, ocjenjuje se u godišnjem izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).
"Uspješna lokalna suđenja za ratne zločine ponovo su bila svijetla tačka, ali uznemiravanje nezavisnih novinara i mali broj povratnika i dalje bacaju sjenku na stanje ljudskih prava u BiH", dodaje se u izvještaju.

Za Srbiju se navodi da su usvajanje Rezolucije o Srebrenici i napori srbijanskog parlamenta da se nosi s ratnim zločinima bili u sjenci neuspjeha Vlade da uhapsi haške bjegunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

HRW također ukazuje da i dalje ima napada na nezavisne novinare kao i da je prisutna diskriminacija romske manjine.

Kad je riječ o situaciji na Kosovu, HRW ocjenjuje da je kosovski pravosudni sistem i dalje slab i pored napora da se sudi počiniocima ratnih zločina i posljeratnih zlostavljanja manjina.

U dijelu izvještaja o Hrvatskoj, HRW navodi da su se izborom novog predsjednika koji se zalaže za promoviranje ljudskih prava i otvaranjem ključnog poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, ljudska prava našla na dnevnom redu u toj zemlji.

Međutim, i dalje postoji jaz između privrženosti i napretku u oblasti ljudskih prava, ukazuje HRW.

Dodaje se i da je malo urađeno na rješavanju problema Srba izbjeglih iz Hrvatske, koji su izgubili stanarsko pravo.

Odsustvo suđenja i zabrinutost po pitanju nepristrasnosti podrivaju procesuiranje ratnih zločina, a EU je dovela u pitanje privrženost Hrvatske slobodi izražavanja i informiranja, ukazuje HRW, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: