POLIS
0

Izvještaj EK direktno ukazuje na nerad bh. vlasti

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Politički savjet ACIPS-a (POLIS) saopćio je danas da izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine u 2010. godini direktno ukazuje na nerad bosanskohercegovačkih vlasti.

Građani BiH ne smiju više biti taoci nedjelovanja bh. vlasti te se u naredne četiri godine moraju provoditi reforme koje će našu zemlju približiti procesu pridruživanja a ne izoliranja od Evropske unije, zaključuje u saopćenju za javnost POLIS.

Napominje da konstituiranje nove vlasti treba počivati na principu bržeg i efikasnijeg provođenja ključnih reformi, a ne na principu kreiranja „matematičke koalicije“.

Prema izvještaju, ograničene pomake su doživjeli efikasnost i funkcioniranje državnih institucija. Komunikacija između različitih nivoa vlasti, osobito entitetskih i državnih, još je na nezadovoljavajućem nivou, kao i politički diskurs jer nije uspostavljen efikasan dijalog, što ugrožava jedinstvenu unutrašnju i vanjsku politiku BiH.

Rukovodstvo BiH je problematično prema Strategiji proširenja EU za 2010/2011.

Izvještaj o napretku BiH najozbiljnijom prijetnjom smatra kontinuirane napade na nezavisno novinarstvo. Korupcija je još uvijek na visokom nivou, a iskorjenjavanje te pojave nije napredovalo - samim tim postaje upitno uspostavljanje pravne države. Nezaposlenost je povećana u protekle četiri godine te se ni ovom problemu nije posvetila pažnja, navodi se u ACIPS-ovom saopćenju za javnost.

Diskriminatorske odredbe Ustava BiH, na osnovu kojih je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu krajem 2009. godine presudio u korist tužilaca Sejdića i Fincija protiv BiH, nisu eliminisane prije općih izbora u BiH 2010. godine, čime su bh. građanima ponovno uskraćena politička prava, napominje POLIS.

Izvještaj navodi brojne nedostatke u svakom sektoru djelovanja, uključujući obrazovanje, socijalno-zdravstvene politike, privredne politike itd..., napominje ta asocijacija uz opasku da je ovo treći izvještaj o napretku BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji i dalje daje negativne ocjene.