|

Ustrojstvo BiH je komplikovano i neefikasno

Ustrojstvo BiH je komplikovano i neefikasno
0
S
SRNA
9.11.2010. u 18:05
24
komentara
0

dijeljenja
Ustrojstvo BiH je komplikovano i neefikasno
Javna administracija u BiH polako se konsoliduje, iako je još nesposobna da odgovori na reformske zahtjeve EU - navodi se u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH.
"Državna administracija je ogromna, nespretna, razbacana, a nije jasno ko šta radi na kojem nivou vlasti. Ograničen, ali ipak napredak, vidi se u javnim službama, specijalno u Republici Srpskoj /RS/, ali je segment javne službe svuda politizovan", navodi se u izvještaju.

BiH treba hitno da uskladi Ustav sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima i da njene institucije budu efikasnije i funkcionalnije, navodi se u izvještaju i upozorava da još nije usvojena presuda Evropskog suda za ljudska prava - javlja dopisnik Srne.

"BiH mora biti u poziciji da usvoji, primijeni i izvrši zakone i pravila EU", navodi se u izvještaju, koji je ove godine objavljen na 60 stranica.

U izvještaju se konstatuje da je neujednačena primjena Privremenog sporazuma koji je na snazi do potpunog usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "BiH krši Privremeni sporazum zbog kršenja Povelje o ljudskim pravima, jer nema agenciju za državne podsticaje", navodi se u dokumentu.

Kritikuje se februarska promjena Ceftine klauzule najpovlaštenije nacije i preporučuje intenzivno jačanje napora u provođenju privremnog sporazuma.

Zloupotreba pravila kvoruma

Evropska komisija upozorava da je ustrojstvo BiH komplikovano, neefikasno i da se zloupotrebljava, navodeći da nema pomaka da se izmijene dijelovi zakona neophodni za približavanje EU.

"Stalna zloupotreba pravila kvoruma komplikuje odlučivanje, odgađa reforme i smanjuje sposobnost zemlje za napredovanje u EU. To se specijalno odnosi na Federaciju BiH", ističe se u izvještaju.

U izvještaju se navode propusti koji se odnose na ranije inicijative koje je međunarodna zajednica tražila od BiH.

"Gotovo da nema napretka koji bi vodio zatvaranju OHR-a. Nema dogovora o vlasništvu nad imovinom između države i entiteta", navodi se u dokumentu.

Politički pritisak na pravosuđe

Još nema dogovora kada je riječ o registraciji državne i vojne imovine. Kritikuje se odluka Narodne skupštine RS da usvoji vlastiti zakon o nepokretnostima, što koči dalji dogovor o državnom vlasništvu. Nepokretna vojna imovina ostaje neriješeno pitanje.

Evropska komisija ističe da entitetsko glasanje sprečava usvajanje evropskih prioriteta, kao što su zakoni o malim i srednjim preduzećima, ugovornim obavezama, zaštiti svjedoka i javnim nabavkama, dodajući da je saradnja između Vijeća ministara i parlamenta BiH bila nedovoljna.

Evropska komisija ističe dobar rad ombudsmana, navodeći da bi bio još bolji kada bi bilo više novca. Civilna kontrola službi bezbjednosti je naširoko osigurana.

"Ograničen napredak bilježi i oblast pravosuđa. Obnova sarajevskog Općinskog suda i nekoliko sudova u RS doprinijela je boljoj slici", navodi se u izvještaju i ističe da se očekuje lakše prenošenje predmeta za ratne zločine sa državnog na entitetske nivoe.

"Nema tijela koje bi odgovaralo vrhovnom sudu i koje bi obezbijedilo jednaku primjenu zakona. Nastavlja se politički pritisak na pravosuđe", navodi se u dokumentu.

Curenje informacija iz kancelarije državnog tužioca

U kancelariji državnog tužioca BiH bilo je slučajeva interne korupcije i curenja informacija, a najveći problem je zaostatak od 2,1 miliona neriješenih slučajeva, od kojih su većina tužbe za neplaćene režije.

Evropska komisija pohvalila je RS što je osnovala šest novih trgovinskih sudova, navodeći da u FBiH još nema nijednog takvog suda, ali da je generalno reforma sudstva u BiH još "u povoju".

U dijelu Izvještaja koji se odnosi na borbu protiv korupcije konstatuje se da je korupcija raširena u privatnom i javnom sektoru. "Borba protiv korupcije je počela, ali antikorupcione mjere još nisu dovoljno zaživjele. Najslabije tačke su istraga i podizanje optužnice", dodaje se u dokumentu.

Saradnja policije i istražnih organa morala bi da se popravi.

I dalje problem prenatrpanost zatvora

Prošle godine u izvještaju su kritikovani uslovi u zatvorima u BiH, a ove godine se konstatuje da se situacija popravila, ali da problem i dalje predstavlja prenatrpanost, naročito u zatvorima u FBiH.

"Sloboda riječi je garantovana, ali sve većem broju novinara prijeti se nasiljem, pa čak i smrću", navodi se u izvještaju.

Evropska komisija konstatuje da BiH ima dobar odnos sa susjednim zemljama, naročito sa Hrvatskom i Srbijom.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...