{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stanje u oblasti ljudskih prava u BiH se pogoršava

F
12.3.2011. u 13:14
0
1
Stanje u oblasti ljudskih prava u BiH se pogoršava
0
Stanje u oblasti ljudskih prava u BiH se pogoršava
Foto: Sarajevo-x.com
Stanje u oblasti ljudskih prava u 2010. nije bilo zadovoljavajuće, a sve pokazuje da će trend urušavanja biti nastavljen i u 2011., jedan je od zaključaka Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH predstavljenih u Izvještaju ove organizacije za 2010.
Predsjednica Helsinškog komiteta Vera Jovanović istakla je da je ova organizacija posebno zabrinuta kada su u pitanju prava nacionalnih manjina te diskriminacije, koje se ogledaju u svakom segmentu života.

"Unapređenje ljudskih prava moralo bi biti usmjereno ka zadovoljavanju interesa i ostvarivanju prava građana poput ekonomskog prosperiteta, višeg životnog standarda, ali i osnaženja demokratije i poboljšanja ljudskih prava. Polazeći od tih ciljeva, jasno je da je 2010. bila godina blokada i nazadovanja", istakla je Jovanović.

Helsinški komitet zabrinut je i kada su u pitanju mediji, koji su, istaknuto je u Izvještaju, fragmentirani po istom principu po kojem je fragmentirana politička scena u zemlji.

"Pojedini mediji stavili su se u funkciju političkih opcija, a njihova funkcija svela se tek na zaštitu nacionalnih interesa", kazala je Jovanović.

Funkcioniranje sudske i izvršne vlasti pokazuje da je diskriminacija prisutna i u ovim oblastima. Izvor diskriminacije je prvenstveno u činjenici da u BiH postoje četiri pravna sistema, isto toliko krivičnih zakona kao i zakona o krivičnom postupku.

"Neusklađena legislativa neminovo dovodi do nejednakog tretmana građana", pojasnila je Jovanović.

Helsinški komitet je u okviru Izvještaja kreirao i 14 preporuka koje će biti dostavljene svim nivoima vlasti u BiH.

Preporuke se odnose na hitno formiranje vlasti, izmjene Ustava BiH, usaglašavanje zakona iz oblasti socijalne zaštite itd.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: