{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pirova pobjeda učenika iz Jajca: Škola za Bošnjake je već osnovana, počinje s radom naredne godine

Piše: A. B./Klix.ba
15.8.2016. u 20:57
659
297
Pirova pobjeda učenika iz Jajca: Škola za Bošnjake je već osnovana, počinje s radom naredne godine
659
Pirova pobjeda učenika iz Jajca: Škola za Bošnjake je već osnovana, počinje s radom naredne godine
Srednja škola na bosanskom jeziku u Jajcu već je osnovana te bi sa radom trebala početi naredne školske godine, kazao je za Klix.ba načelnik Općine Jajce Edin Hozan. Odlukom Skupštine Srednjobosanskog kantona (SBK) škola je formirana, a preostalo je da Ministarstvo obrazovanja "utanači" tehničke detalje registracije, kao i da u narednom periodu imenuje direktora i Upravni odbor škole.
Prema riječima načelnika Hozana, ove godine nije ni bilo realno očekivati da škola počne raditi, s obzirom na to da je Skupština inicijativu predložila u julu, kada se većina učenika upisala u postojeće škole.

Učenici su davno upisani u registrirane i postojeće škole, stoga nije realno očekivati da škola počne raditi ove godine, tako da se nadamo da će to biti realizirano naredne. Bošnjaci čine većinsko stanovništvo u Jajcu i od povratka nakon rata u Bosni i Hercegovini pohađaju škole koje rade prema hrvatskom planu i programu. Godinama se oni i njihovi roditelji pokušavaju izboriti za ravnopravan status u postojećim školama, a konstantno su slušali obećanja Ministarstva obrazovanja da će se njihov status popraviti u smislu izučavanja određenih predmeta i korištenja udžbenika", kazao je Hozan.

S obzirom na to da se u Jajcu 18 godina nije ništa desilo po tom pitanju, načelnik ističe da je bilo krajnje vrijeme da se riješi status učenika Bošnjaka u ovom gradu. Prema njegovim riječima, stigla je ponuda Ministarstva koja nije imala alternativu i koju je bilo realno prihvatiti.

"Generalno, ovo nije proces koji je kvalitetan za obrazovanje i BiH, a ovo što se dešava u Jajcu nije ništa novo, jer ovakve stvari se dešavaju i u Bugojnu, Gornjem Vakufu, Kiseljaku, Sarajevu... Nekoliko puta sam javno podržao stav učenika i želio sam da se njihov glas čuje i ispoštuje. Imao sam također uvida u pismo koje su poslali Ministarstvu i Skupštini, u kojem roditelji i djeca Bošnjaci traže ravnopravan položaj bez diskriminacije. Oni žele da svaki učenik ima pravo koje mu pripada, a nadam se da će to Ministarstvo i opravdati svojim radom“, dodao je Hozan.

Ranije je za naš portal ministrica obrazovanja u SBK Katica Čerkez kazala kako poštuje prava djece, ali da je potrebno vratiti se u okvire zakona. Čerkez je rekla kako je u ovom slučaju prije svega potrebno poznavati situaciju u ovom gradu u kojem ima blizu hiljadu učenika koji pohađaju srednju školu.

Jajce je jedina općina SBK gdje djeca sve tri nacionalnosti idu zajedno u školu, iako mnogi od njih prve školske dane pamte po podjelama, odnosno programu "dvije škole pod jednim krovom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: