BiH
193

Iako se djeca protive podjelama: Nova škola u Jajcu ipak će biti osnovana

FENA
U Jajcu će biti formirana nova srednja mješovita škola koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, odlučila je danas Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK).

Osnivanje nove škole podržao je 21 zastupnik, četiri su bili protiv, a pet ih je bilo suzdržano.

Kako je kazala ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez, škola će biti formirana od postojećih resursa, tako da će biti iskorišten postojeći prostor i isti nastavni kadar.

"Nova radna mjesta odnose se samo na direktora i sekretara škole, a školski odbori radit će bez naknade", kazala je Čerkez.

Obrazlažući podršku osnivanju nove škole, zastupnik SDA Elvedin Mušanović rekao je novinarima da problem bošnjačke djece u Jajcu traje godinama, jer dvije srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, te da je ovo trenutno bilo jedino rješenje koje neće finansijski opterećivati budžet.

"Bili bismo najsretniji da imamo zajedničku nastavnu jezgru na nivou BiH, ali je ovo je bila jedina ponuđena varijanta. Novi pravni subjekt, u kojem će učenici bošnjačke nacionalnosti imati priliku izučavati nastavu na bosanskom jeziku", kazao je Mušanović.

Protiv odluke o osnivanju nove škole glasali su zastupnici SDP-a koji su istaknuli da se radi o produbljivanju podjela u Jajcu.

"U gradu kojem je ne tako davno stvorena država, danas se razdvajaju djeca umjesto da se Vlada bavi ogromnim brojem nepismenih. Zašto naša djeca nemaju pravo ići zajedno u školu? Ja nisam doživio da moj sin ide u školu sa Srbima i Hrvatima i ova zemlja ovako nikada neće ući u EU", kazao je zastupnik ove stranke Nijaz Helez.