BiH
0

Učenici iz Jajca poručili: Mi se volimo, ne želimo podjele

Piše: M. N.
Nakon što su zastupnici Skupštine SBK podržali inicijativu za osnivanje srednje škole na bosanskom jeziku u Jajcu, učenici Srednje škole Nikola Šop i Srednje strukovne škole Jajce, održali su danas mirne proteste ispred ove dvije škole.

Više od 30 učenika poručilo je kako ne žele nacionalne podjele jer su svi oni kao jedno. Koliko je bitan glas budućnosti ove zemlje, pa i Jajca i Srednjobosanskog kantona, govori činjenica da im se na protestima nije obratio niti pridružio niko od predstavnika lokalne ili kantonalne vlasti. Ipak, podršku im je pružio ambasador OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

Foto: OSCE
Foto: OSCE

"Ambasador nam je rekao kako mu je suludo da škole razdvajaju te da će porazgovarati s vlastima u SBK i učiniti sve što je u njegovoj moći da nam pomogne. Mi smo mu ispričali kakvo je stanje u školi i podjelama širom BiH te smo naglasili kako mi to ne želimo u Jajcu", rekao je za Klix.ba I. Jukanović, jedan od učenika.

Kako bi pokazali da su jedinstveni i da bilo kakve "različitosti" nisu prepreka za druženje, fotografisali su se držeći zastave BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

"To je dokaz da smo jednaki, da se družimo i volimo", kazao je Jukanović.

Foto: Irfan Ganibegović
Foto: Irfan Ganibegović

Učenici su izrazili nadu da će podjela škola biti skinuta sa spiska do početka nove školske godine, ukoliko do toga ne dođe, odlučili su bojkotovati nastavu.

Podsjetimo, zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona su na sjednici održanoj 1. juna podržali inicijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu koja bi radila po bosanskom NPP. Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje mješovite srednje škole u Jajcu, koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

Nastava bi se izvodila u prostorijama Srednje škole Nikola Šop ili u aneksu zgrade Osnovne škole Berta Kučera.