BiH
339

Ministrica Čerkez: Poštujemo stav djece u Jajcu, ali se moramo vratiti u okvire zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nakon što je Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) donijela odluku da će u Jajcu biti formirana nova srednja mješovita škola koja će raditi prema bosanskom nastavnom planu i programu, ministrica obrazovanja u SBK Katica Čerkez kazala je za Klix.ba kako poštuje prava djece, ali da je potrebno vratit se u okvire zakona.

Čerkez je rekla kako je u ovom slučaju prije svega potrebno poznavati situaciju u ovom gradu u kojem ima blizu hiljadu učenika koji pohađaju srednju školu.

"To je kapacitet za dvije škole. Glede svih ljudskih prava, dokumenata i Ustava BiH sva tri naroda imaju pravo da im se osigura nastava na službenim jezicima. U Jajcu su to uglavnom srednjoškolci koji govore bosanski i hrvatski jezik", kazala je Čerkez.

Dodala je kako je na traženje lokalne zajednice Ministarstvo obrazovanja SBK dalo prijedlog za osnivanje nove škole, čime bi bilo dato pravo učenicima da pohađaju nastavu kako na hrvatskom tako i na bosanskom jeziku ističući kako se do sada nastavni plan i program izvodio isključivo na hrvatskom jezikom.

"To je danas Skupština SBK utvrdila i idući korak je krenuti ka realizaciji toga. Novu školu nije problem formirati. Vlada SBK sada treba imenovati vršioce dužnosti direktora i školskih odbora obje škole dok se ne završi konkursna procedura", rekla je Čerkez.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je Skupština SBK donijela odluku uprkos tome što su učenici iz Jajca jasno poručili na protestima kako ne žele podjele na nacionalnoj osnovi, Čerkez odgovara da je teško komentarisati sve ono što su djeca pokazala.

"Uz svo uvažavanje i poštovanje prava djece, kada se vratimo u okvire zakona osnovnih i srednjih škola vidjet ćemo da tu decidno stoji da o tome odlučuju roditelji djece. Djeca su maloljetna, ona svakako imaju pravo iskazati svoje mišljenje i to poštujem, ali isto tako na drugoj strani postoje roditelji koji odlučuju o njihovim pravima. Oni su tražili da se osigura mogućnost izbora u Jajcu", kazala je Čerkez.

Ministrica je zaključila kako je to bio zvanični stav lokalne zajednice i roditelja učenika u Jajcu.