Dok svu u regionu idu naprijed
0

FOTO / PIC: Situacija u BiH ozbiljna, zemlja ide unazad

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) ocijenio je na dvodnevnom sastanku koji je završen danas u Sarajevu da je situacija u BiH ozbiljna i da zemlja ide unazad.

Kako je na konferenciji za novinare po završetku sastanka rekao visoki predstavnik Valentin Inzko, kretanje BiH unazad je posebno vidljivo jer sve druge zemlje regiona idu naprijed, te bi bilo žalosno da BiH zaostane.

Po njegovim riječima, PIC se na ovom sastanku usredsredio na ključne izazove koji stoje pred BiH u drugoj polovini godine i u tom kontektstu utvrđena su tri prioriteta.

Najprije imenovanje Vijeća ministara BiH, zatim zaustaviti osporavanja Daytonskog sporazuma i uspješno provedenih reformi te iskoristiti ojačano prisustvo Evropske unije u BiH.

Inzko je naglasio veliki problem potpunog nedostatka konstruktivnog dijaloga, zbog čega Vijeće ministara i nije izabrano, a PIC je to dao jasno do znanja političkim liderima tokom razgovora.

"Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH mora imati podršku 22 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući najmanje jednu trećinu među poslanicima svakog entiteta. A to je moguće postići samo putem konstruktivnog dijaloga", kazao je visoki predstavnik, ocijenivši dosadašnju politiku neodgovornim i štetnom po ugled BiH.

PIC je zato pozvao stranačke lidere da prihvate novi pristup. U protivnom, BiH će ostati na čekanju.

U proteklom periodu bilo je ozbiljnih slučajeva osporavanja Daytona i već uspješno provedenih reformi. U tom kontekstu, za PIC su neprihvatljive odluke Narodne skupštine RS od 13. aprila, a osuđena su i osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i jednostrano ugrožavanje ustavne strukture zemlje, naveo je Inzko.

Odgovarajući na izjavu člana kolegija Predstavničkog doma PSBiH Milorada Živkovića sa današnjeg susreta sa parlamentarnim liderima da međunarodna zajednica treba što prije da ode iz BiH, visoki predstavnik je naveo da međunarodna zajednica želi da se povuče i da je trend smanjenja vidljiv.

Međutim, međunarodna zajednica je odlučila da ne intervenira prilikom formiranja Vijeća ministara i ono nije izabrano još od oktobra prošle godine.

Također, naveo je, međunarodna zajednica se nije šest mjeseci miješala u formiranje Vlade Federacije, nakon čega je reagirao PIC. Pregovori su uspješno tekli, ali na kraju je stvar zapela oko dvije funkcije.

"Tada smo imali zadatak od PIC-a, ali sada ga nemamo", priznao je.

Ipak, odgovarajući na pitanje o izjavi predsjednika HDZBiH Dragana Čovića da je spreman na kompromis sa SDP-om i SDA prilikom formiranja vlasti u dva kantona i na državnom nivou, Inzko je rekao da je s njim imao kratki usputni razgovor i da je Čović izrazio spremnost za kompromis.

Ali, naglasio je, s Čovićem je pričao samo o kantonima, dok se o državnom nivou nije direktno razgovaralo.

Inzko je na kraju dodao da se tokom sastanka moglo vidjeti da Čović i predsjednik SDA Sulejman Tihić imaju dobru komunikaciju, premda nije mogao govoriti o sadržaju njihovih razgovora.