{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PIC se uključuje u rješavanje problema obrazovanja djece povratnika u RS-u

30.10.2015. u 09:55
10
37
PIC se uključuje u rješavanje problema obrazovanja djece povratnika u RS-u
10
PIC se uključuje u rješavanje problema obrazovanja djece povratnika u RS-u
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović dobio je poziv od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i članova UO Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) da prisustvuje sastanku na kojem će se razgovarati o problemu obrazovanja povratnika u entitet Republika Srpska.
Poziv je ujedno i odgovor na pismo koje je Osmanović prije mjesec i po dana poslao na adrese Inzka i ambasadora članova UO PIC-a u kojem od njih traži hitan angažman u rješavanju gorućeg problema obrazovanja djece povratnika u RS.

Inzko ministru civilnih poslova BiH piše da je, koliko je on upoznat, u RS-u godinama bila praksa da se jezik, koji se koristi u obrazovnom sistemu i đačkim knjižicama djece bošnjačke nacionalnosti naziva bosanski jezik.

"Nedavne reference kojima se mijenja ova praksa pokreću pitanje različitog tretiranja djece bošnjačke nacionalnosti, s jedne, i djece hrvatske i srpske nacionalnosti, s druge strane. Uvjeren sam da činjenica da Konferencija ministara obrazovanja još uvijek nije utvrdila trajna dugoročna rješenja u obrazovanju ne oslobađa svakog pojedinačnog nadležnog ministra njegove ili njene odgovornosti da osigura poštivanje temeljnog prava djece na obrazovanje na način koji je nediskriminacijski i inkluzivan", kaže Inzko u odgovoru Osmanoviću.

Visoki predstavnik dalje navodi da se mora učiniti sve kako bi se djeca fokusirala na nastavu, te da je postizanje dogovora i konkretnog rješenja od imperativnog značaja.

"Nema alternative nego da sve interesne strane krenu u iskren dijalog kako bi se našla praktična rješenja koja su u najboljem interesu djece u ovoj zemlji, bez obzira gdje živjela", dodaje Inzko.

Roditelji bošnjačke djece povratnika u RS-u već tri godine vode bitku za pravo na obrazovanje vlastite djece i pravo na jezik. Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović uključio se u njihovu borbu te je, između ostalog, poslao i niz pisama koje je uputio na razne adrese zvaničnika. Osim Inzka, do sada mu je odgovorio jedino šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: