{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Wigemark podržao Osmanovića u borbi za pravo na obrazovanje djece povratnika u RS-u

15.10.2015. u 18:59
33
4
Wigemark podržao Osmanovića u borbi za pravo na obrazovanje djece povratnika u RS-u
33
Wigemark podržao Osmanovića u borbi za pravo na obrazovanje djece povratnika u RS-u
Sastanak Osmanović-Wigemark
Roditelji bošnjačke djece povratnika u RS-u već tri godine vode bitku za pravo na obrazovanje vlastite djece i pravo na jezik. U njihovu borbu se uključio i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović koji je, između ostalog, poslao i niz pisama koje je uputio na razne adrese zvaničnika. Odgovorio mu je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.
Bio je to jedini odgovor koji je stigao u mjesec dana otkako su pisma poslana. Podjsetimo, Osamnović je poslao pisma na adrese visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, zatim predsjedavajućeg OSCE-a Ivice Dačića, kao i na adrese ambasadora u BiH, članova Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), te delegacije Evropske unije u BiH.

Wigemark u svom odgovoru čestita i zahvaljuje Osmanoviću na pismu kojim traži podršku u rješavanju problema obrazovanja djece povratnika.

"Univerzalno poštovanje ljudskih prava je dio ključnih vrijednosti Evropske unije. Ovo uključuje i pravo na obrazovanje. Bilo koja segregacija ili diskriminacija, koja sprječava nekoga od ostvarivanja prava je u suprotnosti sa principima Evropske unije. U ovom smislu, želim pozdraviti zaključke Konferencije ministara obrazovanja od 29. jula 2015. godine", kaže Wigemark.

Šef Delegacije EU u BiH podsjeća da se u tom dokumentu osuđuje svaka forma diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije u obrazovanju u BiH.

"U potpunosti podržavam sva nastojanja koja imaju za cilj ispunjavanje ovog cilja te ću nastaviti blisko pratiti razvoj događaja. Želio bih Vas ohrabriti da tražite konkretna rješenja za slučajeve segregacije i diskriminacije u obrazovnom sistemu u BiH", rekao je Wigemark u pismu.

Osmanović i Wigemark su se između dva pisma i susreli prilikom čega su razgovarali o nekoliko veoma važnih tema za BiH, među kojima su proces deminiranja i popis stanovništva.

Wigemark je istakao da je Delegacija EU u BiH spremna pružiti podršku aktivnostima deminiranja, kao i popis stanovništva, te je izrazio nadu da će ministar Osmanović u svojstvu koordinatora popisa stanovništva svojim djelovanjem doprinijeti rješavanju ove problematike, što je svakako i jedan od prioriteta predviđen Reformskom agendom Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: