BiH
33

Wigemark podržao Osmanovića u borbi za pravo na obrazovanje djece povratnika u RS-u

Piše: M. N.
Sastanak Osmanović-Wigemark
Sastanak Osmanović-Wigemark
Roditelji bošnjačke djece povratnika u RS-u već tri godine vode bitku za pravo na obrazovanje vlastite djece i pravo na jezik. U njihovu borbu se uključio i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović koji je, između ostalog, poslao i niz pisama koje je uputio na razne adrese zvaničnika. Odgovorio mu je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Bio je to jedini odgovor koji je stigao u mjesec dana otkako su pisma poslana. Podjsetimo, Osamnović je poslao pisma na adrese visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, zatim predsjedavajućeg OSCE-a Ivice Dačića, kao i na adrese ambasadora u BiH, članova Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), te delegacije Evropske unije u BiH.

Wigemark u svom odgovoru čestita i zahvaljuje Osmanoviću na pismu kojim traži podršku u rješavanju problema obrazovanja djece povratnika.

"Univerzalno poštovanje ljudskih prava je dio ključnih vrijednosti Evropske unije. Ovo uključuje i pravo na obrazovanje. Bilo koja segregacija ili diskriminacija, koja sprječava nekoga od ostvarivanja prava je u suprotnosti sa principima Evropske unije. U ovom smislu, želim pozdraviti zaključke Konferencije ministara obrazovanja od 29. jula 2015. godine", kaže Wigemark.

Šef Delegacije EU u BiH podsjeća da se u tom dokumentu osuđuje svaka forma diskriminacije, segregacije, asimilacije i politizacije u obrazovanju u BiH.

"U potpunosti podržavam sva nastojanja koja imaju za cilj ispunjavanje ovog cilja te ću nastaviti blisko pratiti razvoj događaja. Želio bih Vas ohrabriti da tražite konkretna rješenja za slučajeve segregacije i diskriminacije u obrazovnom sistemu u BiH", rekao je Wigemark u pismu.

Osmanović i Wigemark su se između dva pisma i susreli prilikom čega su razgovarali o nekoliko veoma važnih tema za BiH, među kojima su proces deminiranja i popis stanovništva.

Wigemark je istakao da je Delegacija EU u BiH spremna pružiti podršku aktivnostima deminiranja, kao i popis stanovništva, te je izrazio nadu da će ministar Osmanović u svojstvu koordinatora popisa stanovništva svojim djelovanjem doprinijeti rješavanju ove problematike, što je svakako i jedan od prioriteta predviđen Reformskom agendom Vijeća ministara BiH.