BiH
20

Osmanović: OHR se mora uključiti u rješavanje problema o nazivu jezika u RS

Piše: Er. M.
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini danas je raspravljao o problemu obrazovanja djece povratnika u Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pozvao je ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, te entitetske ministre obrazovanja da prisustvuju sastanku o ovoj temi, ali i drugim temama koje se tiču jednakosti u obrazovanju u cijeloj BiH.

Inzko je u pozivu još jednom naglasio da Dejtonski sporazum priznaje bosanski jezik kao jedan od službenih jezika u BIH, te naveo da se, koliko je on upoznat, u RS-u ovaj jezik godinama koristio u obrazovnom sistemu, a naziv predmeta kao takav upisivao u đačke knjižice.

"Nedavne reference kojima se mijenja ova praksa pokreću pitanje različitog tretiranja djece bošnjačke nacionalnosti s jedne strane i djece hrvatske i srpske nacionalnosti s druge strane", piše u pismu visokog predstavnika.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je da je kao ministar civilnih poslova BiH iscrpio sve ustavom i zakonom predviđene mogućnosti u upravljanju prisutne segregacije, asimilacije i politizacije u projektu obrazovanja u pojednim područjima u BiH.

"Kazao sam da od PICK-a i visokog predstavnika očekujem da se jasno odrede prema ozbiljnom pitanju u pogledu postojanja segregacije i politizacije u BiH. Rekao sam da se radi o direktnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma koji kao službene jezike u BiH priznaje bosanski, hrvatski i srpski", rekao je Osmanović.

On je dodao da se u ovim slučajevima direktno krši zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH u kojem su jasno propisani principi i ciljevi obrazovanja koji proizilaze iz univerzalnih vrijednosti demokratskog društva.

"Krše se svi zakoni nižih nivoa vlasti koji podrazumijevaju pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. Krši se i privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika čiji su supotpisnici OHR i OSCE", kazao je Osmanović.

Osmanović je u svom izlaganju kazao i da je prerano zatvoren Odjel za obrazovanje pri OHR-u i da traži od članica PICK-a da dozvole visokom predstavnku da se uključi u rješavanje ovih problema.

"Mi znamo da je sve to počelo 2013. godine i da nije bilo adekvatne reakcije, pa da se to proširilo i na ostale dijelove u RS-u. Očigledno je da se, ako ne bude jasne reakcije, to može proširiti", rekao je Osmanović.

Ministar je ukazao i na prisutni problem u Federaciji BiH poznatiji kao "dvije škole pod jednim krovom", te problem kada je riječ o Kantonu 10 koji je dobro riješio problem u Drvaru i Bosanskom Grahovu za djecu srpske nacionalnosti u vezi s nacionalnom grupom predmeta. On je ipak istakao da je i dalje ostao neriješen problem u školama u Glamoču također za djecu srpske nacionalnosti.

"Vidio sam da su svi prisutni na sastanku PICK-a učestvovali u diskusiji i da su shvatili težinu problema. Dali su podršku dosadašnjim aktivnostima Ministarstva civilnih poslova BiH u koordinaciji s ostalim ministrima obrazovanja. Shvatili su da nije problem u zakonima nego u tome što se politika umiješila u obrazovanje", dodao je Osmanović.

Na kraju je kazao kako je u govoru pozvao OHR koji je vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma da se intenzivnije uključi u rješavanje ovog problema.

"Teško je očekivati da ovo pitanje riješe samo domaće institucije jer se u rješavanje ovog problema mora uključiti OHR", zaključio je Osmanović.