{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović: OHR se mora uključiti u rješavanje problema o nazivu jezika u RS

3.11.2015. u 14:52
20
62
Osmanović: OHR se mora uključiti u rješavanje problema o nazivu jezika u RS
20
Osmanović: OHR se mora uključiti u rješavanje problema o nazivu jezika u RS
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini danas je raspravljao o problemu obrazovanja djece povratnika u Republici Srpskoj.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko pozvao je ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, te entitetske ministre obrazovanja da prisustvuju sastanku o ovoj temi, ali i drugim temama koje se tiču jednakosti u obrazovanju u cijeloj BiH.

Inzko je u pozivu još jednom naglasio da Dejtonski sporazum priznaje bosanski jezik kao jedan od službenih jezika u BIH, te naveo da se, koliko je on upoznat, u RS-u ovaj jezik godinama koristio u obrazovnom sistemu, a naziv predmeta kao takav upisivao u đačke knjižice.

"Nedavne reference kojima se mijenja ova praksa pokreću pitanje različitog tretiranja djece bošnjačke nacionalnosti s jedne strane i djece hrvatske i srpske nacionalnosti s druge strane", piše u pismu visokog predstavnika.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je da je kao ministar civilnih poslova BiH iscrpio sve ustavom i zakonom predviđene mogućnosti u upravljanju prisutne segregacije, asimilacije i politizacije u projektu obrazovanja u pojednim područjima u BiH.

"Kazao sam da od PICK-a i visokog predstavnika očekujem da se jasno odrede prema ozbiljnom pitanju u pogledu postojanja segregacije i politizacije u BiH. Rekao sam da se radi o direktnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma koji kao službene jezike u BiH priznaje bosanski, hrvatski i srpski", rekao je Osmanović.

On je dodao da se u ovim slučajevima direktno krši zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH u kojem su jasno propisani principi i ciljevi obrazovanja koji proizilaze iz univerzalnih vrijednosti demokratskog društva.

"Krše se svi zakoni nižih nivoa vlasti koji podrazumijevaju pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. Krši se i privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika čiji su supotpisnici OHR i OSCE", kazao je Osmanović.

Osmanović je u svom izlaganju kazao i da je prerano zatvoren Odjel za obrazovanje pri OHR-u i da traži od članica PICK-a da dozvole visokom predstavnku da se uključi u rješavanje ovih problema.

"Mi znamo da je sve to počelo 2013. godine i da nije bilo adekvatne reakcije, pa da se to proširilo i na ostale dijelove u RS-u. Očigledno je da se, ako ne bude jasne reakcije, to može proširiti", rekao je Osmanović.

Ministar je ukazao i na prisutni problem u Federaciji BiH poznatiji kao "dvije škole pod jednim krovom", te problem kada je riječ o Kantonu 10 koji je dobro riješio problem u Drvaru i Bosanskom Grahovu za djecu srpske nacionalnosti u vezi s nacionalnom grupom predmeta. On je ipak istakao da je i dalje ostao neriješen problem u školama u Glamoču također za djecu srpske nacionalnosti.

"Vidio sam da su svi prisutni na sastanku PICK-a učestvovali u diskusiji i da su shvatili težinu problema. Dali su podršku dosadašnjim aktivnostima Ministarstva civilnih poslova BiH u koordinaciji s ostalim ministrima obrazovanja. Shvatili su da nije problem u zakonima nego u tome što se politika umiješila u obrazovanje", dodao je Osmanović.

Na kraju je kazao kako je u govoru pozvao OHR koji je vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma da se intenzivnije uključi u rješavanje ovog problema.

"Teško je očekivati da ovo pitanje riješe samo domaće institucije jer se u rješavanje ovog problema mora uključiti OHR", zaključio je Osmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: