BiH
43

Phil Jackson: Nisam imao za kirije, spavao sam kod prijatelja na podu

Klix.ba
Jackson je bio član tuzlanske Slobode (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Jackson je bio član tuzlanske Slobode (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Phil Jackson, bivši igrač Čelika, Slobode, Laktaša, Zrinjskog i Sloge iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, prije nekoliko dana je u razgovoru sa kolumbijskim ministrom za rad Rafaelom Pardom ustvrdio da je u našoj zemlji bio žrtva trgovine ljudima i da je iz godine u godinu eksploatisan. Njegova priča obišla je svijet, a sada, kako je kazao, želi u Kolumbiju dovesti svoju porodicu.

Nakon što su Jacksonove izjave pred tamošnjim ministrom stigle i u BiH, ovaj nogometaš je zabrinut za svoju porodicu, suprugu Sandru i njihovo dvoje djece.

"Ne znam šta da radim. Agent mi je rekao da ću igrati za klub Uniautonoma, a ja sam rekao supruzi da ću novcem koji zaradim platiti put za njihov dolazak u Kolumbiju. Međutim, u klubu su mi rekli da ne računaju na mene, iako imam potpisan ugovor. Ne znam kako ću dovesti svoju porodicu koja je, praktično, sama u Bosni", kaže Jackson za kolumbijski El Pais.

Pomoć svećenika

Njegova teška priča počela je prije pet godina, kada je odlučio napustiti Portugal, gdje je igrao, i doći u FK Laktaši.

"Igrao sam u Tondeli, ekipi koja se takmičila u trećoj portugalskoj ligi, ali se pojavio agent iz BiH koji je već nastupao u Portugalu i kazao mi da postoji mogućnost da odem u njegovu zemlju i igram", tvrdi Jackson.

Međutim, kako kaže, nakon što je pristao na odlazak iz Portugala, u Bosni su ga zatekle potpuno drugačije stvari od onih koje mu je agent predstavio. Njegovo ime, zbog savjeta svog advokata, nije htio otkriti kolumbijskim medijima.

"U Laktašima sam igrao pet mjeseci i dobio sam samo dvije plaće. Nakon toga sam otišao u drugu ekipu, Čelik iz Zenice, ali i tamo su stvari bile iste. Prvih šest mjeseci ispunjavali su svoj dio ugovora, a nakon toga je novac išao u ruke agenta od kojeg nisam dobio ništa", kaže bivši igrač Čelika.

Na savjet novog agenta, koji mu je obećao pronaći klub, odlučio je napustiti Zenicu. Međutim, kako kaže, mjeseci su prolazili, a on je trenirao sa trećeligašem, iako mu je agent govorio da ima ponude mnogih klubova.

U tom periodu upoznao je svećenika koji mu je postao pravi prijatelj, čovjek od povjerenja u teškoj situaciji u kojoj se našao.

"Zahvaljujući svećeniku crkve u koju sam često išao, imao sam strpljenja", tvrdi za El Pais.

Ostao bez novca

Situacija je za ovog 28-godišnjeg Kolumbijca postajala sve gora. Kako je bio bez novca za kiriju, gazda stana u kojem je živio promijenio je bravu.

"Otišao sam kod prijateljice, gdje sam spavao na podu, jer je stan bio mali. Klub se nikada nije interesirao za moje stanje. Kad je stigao dan plaćanja, svi su dobili novac, a meni su rekli da više nema", priča Jackson.

U Slobodi su mu, tvrdi, kazali da nemaju novca da ga plaćaju te da će mu zbog toga morati potražiti novi klub.

"Trenirao sam bez plaće i ikakvog socijalnog osiguranja. Poslali su me u neki kineski klub, gdje sam mjesec dana bio na fizičkim probama. Odlučio sam se vratiti i rekao sam agentu da to nije za mene, da želim igrati. Nakon toga smo išli u jedan ruski klub sa kojim nismo ništa konkretno dogovorili. Nakon toga sam ostao sam", dodaje Kolumbijac.

Bez ikakvih mogućnosti, odlučio se vratiti u Kolumbiju, gdje mu je, dok je još bio u BiH, obećan ugovor sa klubom Uniautónoma. Za njega, ovo je bila prilika da zaradi novac i svoju porodicu prebaci u Kolumbiju. Međutim, stvari u se zakomplikovale.

Prijaviti slučaj FIFA-i

"Već duže vrijeme nisam zaradio novac, a potrošio sam svu ušteđevinu koju sam imao. Kad sam otišao u Uniautónomiju, rekao sam supruzi da bude mirna, da ću početi zarađivati i da ću im poslati novac za karte. Ali, ništa se nije desilo onako kako sam planirao i to je bio veliki udarac za mene, jer nemam čime dovesti svoju suprugu i djecu od četiri i dvije godine", kaže Jackson.

Kako kaže, boji se za sudbinu svoje porodice. Cijeli slučaj odlučio je prijaviti FIFA-i i nada se da će noćna mora u koju je upao uskoro biti završena.

"Sve je u Božijim rukama", kazao je Jackson za El Pais.

I tamošnji ministar za rad odlučio je kontaktirati bh. institucije kako bi se Jacksonov slučaj što prije riješio.

"Bilo koji kolumbijski igrač koji ode igrati u neki strani klub, mora se čuvati obećanja, čitati ugovor kako im se ne bi desilo ono što sam ja preživio tokom pet godina", kaže Jackson na kraju.