BiH
144

Phil Jackson tvrdi: Pet godina sam bio žrtva trgovine ljudima u BiH

Klix.ba
Jackson je bio član tuzlanske Slobode (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Kolumbijski nogometaš Phil Jackson Ibarguen, koji je u Bosni i Hercegovini proveo šest godina igrajući za FK Laktaši, zenički Čelik, tuzlansku Slobodu, Slogu iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Zrinjski iz Mostara, tvrdi da je tokom navedenog perioda bio žrtva trgovine ljudima u našoj zemlji.

Ovu nevjerovatnu priču Jackson je ispričao predstavnicima Ministarstva rada Kolumbije. Njega je primio tamošnji ministar Rafael Pardo kojeg je Jackson upoznao sa detaljima boravka u našoj zemlji.

Početak njegove karijere bio je kao iz snova. Sa 20 godina postao je profesionalac i u ekipi Santa Fea zaradio je poziv za kolumbijsku U20 reprezentaciju za koju je odigrao sedam utakmica. Devet godina kasnije, piše zvanična stranica Ministarstva rada Kolumbije, njegova priča je jedna od najdramatičnijih u svijetu trgovine ljudima. Pet godine je, tvrdi, živio u noćnoj mori od koje se još uvijek nije oporavio.

Nakon Santa Fea, Jackson je potpisao za portugalski Pacos Ferreira odakle je u naredne dvije godine posuđivan tamošnjim niželigašima. Nakon Portugala, stigao je u Bosnu i Hercegovinu gdje su mu obećavali dobru plaću i igranje u elitnom razredu bh. nogometa. Međutim, piše navedeni izvor, tada je krenula njegova drama.

"Igrao sam u FK Laktaši odakle sam prešao u Čelik gdje su mi platili samo četiri mjeseca iako sam imao ugovor na godinu i pol. Nakon toga su me prebacili u Slobodu gdje je situacija bila najteža jer nisam primao plaću već određen dio od kojeg nisam mogao plaćati ni održavanje stana", kazao je Jackson ministru rada Kolumbije.

Jackson se u Bosni i Hercegovini oženio Bosankom Sandrom sa kojom ima dvoje djece. Tokom boravka u našoj zemlji, od augusta 2008. do februara 2013. godine, tvrdi da mu nijedan klub nije isplatio novac po ugovoru.

Također, tvrdi, izgubio je priliku da zaigra u Hrvatskoj jer je ekipa koja je polagala prava na njegove usluge, tražila previše novca od nekog od hrvatskih klubova. Više od godinu dana, navode iz Ministarstva rada Kolumbije, nisu mu dali njegov pasoš.

Lina Arbeláez, koordinatorica za zapošljavanje u navedenom ministarstvu, kaže da su ovim činom njegova na slobodu kretanja, djelovanja i samostalnog odlučivanja bila ugrožena što je utjecalo na njegovo dostojanstvo i čime je postao žrtva trgovine ljudima.

Iako se, tvrdi, u Kolumbiju vratio zahvaljujući pomoći prijatelja, njegova noćna mora nije prestala. Sve je bilo spremno da Jackson potpiše za tamošnjeg drugoligaša Universidad Autónoma del Caribe, međutim, nije imao sve potrebne papire od bh. klubova. Nada se da će uspjeti skupiti novac za vize kako bi svoju porodicu iz Bosne i Hercegovine doveo u Kolumbiju.