{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petritsch: Washingtonski sporazum treba izmijeniti

S
5.6.2011. u 10:42
0
59
Petritsch: Washingtonski sporazum treba izmijeniti
0
Petritsch: Washingtonski sporazum treba izmijeniti
Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch pozvao je na promjenu Washingtonskog sporazuma kako bi se Federacija BiH po unutrašnjem uređenju približila RS-u i istovremeno poboljšao politički položaj Hrvata.
Petritsch ističe da je kriza u BiH uznapredovala i da prijeti daljom eskalacijom zbog čega predlaže preduzimanje akcije međunarodne zajednice i domaćih institucija.

"Prije svega treba preraditi Washingtonski sporazum iz 1994. godine kojim je uspostavljena FBiH", navodi Petritsch i dodaje da je potrebno ukinuti kantone i reorganizovati FBiH, prenosi "Večernji list".

Prema njegovim riječima, ove izmjene bi trebale zadovoljiti zahtjeve Hrvata u BiH, a da se uopšte ne postavlja pitanje o stvaranju trećeg entiteta.

"Radi se o zaokretu kako bi se vratili na pravi smjer, te stabilizovali odnos snaga s drugim političkim entitetom, RS-om", naveo je Petrič u izvještaju kojeg je izradio zajedno sa predstavnikom Centra za evropske integracione strategije Christopheom Soliozom.

U izvještaju, koji je objavio Fond "Otvoreno društvo", Petritsch predlaže da OHR nastavi da radi u svom pravcu, ali da se provedu određene promjene.

Petritsch zagovara i jačanje EUSR-a u BiH i "pregled Daytonskog sporazuma, kao i njegove izmjene", ističući da na to više ne treba gledati kao na "Pandorinu kutiju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: