BiH
0

Pet osoba osumnjičeno za terorizam u Bugojnu

FENA
Nakon višesatne potrage i uspješnog lociranja uz asistiranje službenika OSABiH 28. juna u 17.20 sati slobode je lišen P.N., koji je osumnjičen za krivično djelo terorizma iz člana 201. KZBiH.

Osumnjičeni se nalazi u postupku kriminalističke obrade koju će izvršiti službenici Uprave policije FBiH, Odjela za terorizam, nakon čega će biti predat na postupanje Tužilaštvu BiH, saopćilo je danas Tužilaštvo BiH.

Također, policija je nakon lišenja slobode izvršila pretrese objekata za koja postoje saznanja da se u njima skrivao osumnjičeni P.N. dok je bio u bijegu. Nakon pretresa, lišeni su slobode i Š.N., O.E. i K.N., koji su osumnjičeni da su pružali podršku u bijegu i skrivanju osumnjičenog P.N., za kojim su policijski organi tragali od nedjelje, 27.juna 2010. godine. Ovi osumnjičeni također će nakon kriminalističke obrade, u zakonskom roku, biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora i drugim mjerama iz svoje nadležnosti.

U nedjelju, 26.juna, nakon eksplozije u Bugojnu, slobode je lišen osumnjičeni H.Č. koji će nakon kriminalističke obrade biti predat Tužilaštvu BiH. Tokom jučerašnjeg dana lišen je slobode i A.G. koji će nakon kriminalističke obrade biti pušten na slobodu.

Tužilaštvo BiH, zajedno s Upravom policije FBiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, kantonalnim MUP-ovima, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama, nastavlja istragu na rasvjetljavanju terorističkog čina u Bugojnu, s ciljem da se otkriju, liše slobode i krivično procesuiraju sve osobe koje su bile uključene u planiranje, pripremu i realizaciju terorističkog akta počinjenog u Bugojnu, u 4.50 sati, u nedjelju, 27.juna 2010. godine, kao i u pomaganju u skrivanju osumnjičenih.

Tužilaštvo BiH i policijske agencije će kao i do sada uložiti maksimalne napore na otkrivanju i procesuiranju počinilaca terorističkog akta u Bugojnu, kaže se u saopćenju.