Tužilaštvo BiH
0

Pritvor za pet osoba uhapšenih u Bugojnu

Sarajevo-x.com
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet osumnjičenih osoba, čiji su inicijali Č. H. (1984), P. N. (1974), O. E. (1983), K. N. (1973.) i Š. H. (1970).

Osumnjičeni su pod istragom da su učestvovali u terorističkom napadu koji se dogodio dana 27.06.2010. godine u 04.50 sati na zgradi Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno), kad je eksplodirala nepoznata eksplozivna naprava od koje je smrtno stradao jedan policijski službenik PU Bugojno, a teže je povrijeđeno više ovlaštenih službenih osoba PU Bugojno, te pričinjena velika materijalna šteta na zgradi PU Bugojno, okolnim stambenim objektima i vozilima.

Postupajući tužilac je prema Sudu BiH podnio zahtjev za određivanje pritvora iz razloga koji su predviđeni Članom 132. Stav 1. Tačke a), b) i d) ZKP BiH, odnosno zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i činjenice da su imenovani osumnjičeni za teško krivično djelo protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora, kao i zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli uništiti tragove koji su važni za krivični postupak, te utjecati na svjedoke, saučesnike i prikrivače.

Navedeno krivično djelo je izuzetno uznemirilo javnost u Bosni i Hercegovini, što svakako dodatno opravdava izricanje mjere pritvora, jer bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Na osnovu svega izloženog, Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora prema svim osumnjičenim, u trajanju od 30 dana, saopćeno je iz ove institucije.