Protuteroristička akcija
0

Uhapšeni je Adnan Haračić, saradnik Harisa Čauševića Oksa iz Bugojna

Sarajevo-x.com
Policijska uprava Bugojno
Policijska uprava Bugojno
U predmetu istrage terorističkog čina počinjenog u Bugojnu, radeći po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije FBiH, na području Bugojna, pronašli su veću količinu oružja, vojne opreme i eksploziva. Tokom akcije slobode je lišena jedna osoba, koja se dovodi u vezu sa pronađenim oružjem i eksplozivom.

Kako saznaje "Slobodna Bosna" za sutrašnji broj, radi se o adnanu Haračiću koji je skupa sa Harisom Čauševićem Oksom bio uhapšen i osumnjičen za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu u junu ove godine kada je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a teško povrijeđena policajka Edina Hindić. Prema istim izvorima, kod Haračića je pronađena impozantna količina eksploziva i naoružanja, među kojem i ručni raketni bacači "Osa".

Zaplijenjeno oružje i eksploziv bit će poslani na vještačenje, a prema izgledu pronađenog materijala, postoji sumnja da su oružje i eksploziv bili namijenjeni za izvršenje krivičnih djela ili terorističkih aktivnosti.

Osoba koja je lišena slobode nalazi se na kriminalističkoj obradi, koju provode službenici Uprave policije FBiH, i u zakonskom roku bit će predata u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH i policijski službenici nastavljaju istražne aktivnosti i radnje, kako bi se utvrdilo koje se sve osobe mogu dovesti u vezu sa pronađenim oružjem i eksplozivom.

Kada se steknu uslovi, javnost će biti blagovremeno obaviještena o aktivnostima Tužilaštva BiH i policije u istrazi terorističkog akta počinjenog u Bugojnu, 27.06.2010. godine, saopćeno je iz Tužilaštva.