BiH
11

Pet godina rada Antidoping agencije: Otkriveno 11 slučajeva dopinga u sportu

Piše: E.S.H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine danas obilježava pet godina rada. Do sada je sankcionisano 11 osoba, a registrovana su kršenja antidoping pravila, od doping pozitivnih sportista, odbijanja doping kontrole do napada na službenu osobu pri vršenju djelatnosti.

Zamjenik direktora Agencije Amir Avdagić nam je rekao da je borba protiv dopinga postala obaveza i nešto što će BiH morati preuzeti kao prioritet od 1. januara 2015. godine.

"Prema Zakonu o sportu imamo osnovanu agenciju koja je zadužena i nadležna za primjenu antidoping kodeksa. Propisano je 10 slučajeva kada se može prekršiti antidoping pravilo. Sve to rezultira sankcijama i kaznama koje podrazumijevaju zabrane igranja i učešća na sportskim događajima. Sportista je odgovoran za sve što unosi u svoj organizam", rekao je Avdagić za Klix.ba

Međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine preuzeta ratificiranjem konvencije protiv dopinga u sportu je uslov da naše reprezentacije učestvuju na svjetskim takmičenjima i taj kodeks vrijedi u svijetu, a za našu zemlju će važiti od 1. januara 2015. godine.

Razlika između starog i novog kodeksa je u tome da su kazne strožije, pa će sportisti umjesto dvije, biti kažnjeni sa četiri godine neigranja i odustva sa terena.

"Uspostavljaju se nove obaveze prema sportistima, a sportskim savezima će biti postavljen rok za usklađivanje statuta sa pravilima međunarodnih sportskih federacija kojima pripadaju. Taj rok za BiH je do 1. januara 2016. godine", kazao nam je Avdagić.

Siniša Kisić predsjednik Olimpijskog komiteta BiH je na danas održanoj press konferenciji povodom pete godišnjice od osnivanja Agencije, kazao da je Agencija osnovana zbog činjenice da naši sportisti nisu mogli ići na sportska takmičenja.

"Svi zajedno smo uspjeli da se formira Agencija i Olimpijski komitet snažno podržava rad Agencije za antidoping kontrolu. To je naša obaveza i moramo poštovati odluke iz svjetskog antidoping kodeksa", rekao je Siniša Kisić.

Na velikim takmičenjima su rigorozne antidoping kontrole, a najsjajnije medalje se oduzimaju i poslije 10 godina zbog toga što su sportisti uzimali nedozvoljena sredstva. Danas je u Sarajevu održan seminar pod nazivom "Šta generalni sekretari sportskih saveza trebaju znati o dopingu".