Nekad bio Mala Švicarska
2

Peru i asfaltiraju ulice pred Vučićev dolazak u Drvar: Pitali smo građane šta misle i kako žive

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Srbi u Drvaru danas obilježavaju svoja stradanja u prošlom stoljeću, a u goste im dolaze član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Zbog visokih zvanica gradić je živnuo, peru i asfaltiraju ulice, a prisutne su i brojne policijske snage.
Ekipa našeg portala prošetala je glavnom ulicom Drvara - Titovom te porazgovarala s prolaznicima o današnjim dešavanjima u njihovom gradu.

Ima onih koji kažu da su političari trebali doći desetak godina ranije, prije nego su počela posljednja iseljavanja onih koji su se koju godinu ranije vratili u Drvar, ali i onih koji misle da visoki gosti mogu pomaći mjesto s mrtve tačke.

"Čujem obići će obdanište, što mnogo znači, jer nas je svaki dan sve manje i manje. Vrijeme će pokazati da li će biti kakvih pomaka", kazao nam je jedan od građana koje smo sreli ispred poslovnice Elektroprivrede HZHB.

Prije posljednjeg rata u Drvaru je živjelo 17 hiljada građana, danas ih je samo tri hiljade, s nostalgijom se prisjećaju Drvarčani da je njihov gradić nekad nazivan "Malom Švicarskom".

"Pohvalno je da dolazi Vučić, mi smo kao neka njegova dijaspora. Nadam se da će to imati određenog ekonomskog značaja da ovi krajevi malo ožive. A što se tiče ovih političkih konotacija i sakupljanja poena, to je manje bitno, iako se na to najviše ide", kazao nam je jedan Drvarčanin.

Dodao je kako su nacionalni odnosi u Drvaru kao i drugdje, da za normalne ljude nema nacionalnih problema, kako oni služe za ostvarivanje privatnih interesa.

"Nacionalni identitet i to sve stoji, ali ekonomski identitet je prioritet. Gdje se dobro živi, tu nema nikakvih problema", jasno je kazao.

Zbog važnih gostiju Drvar je danas pod jakom policijskom pažnjom. Osim redovnih policijskih snaga tu su i specijalne jedinice i jedinice za podršku iz tri kantona - ovdašnjeg Kantona 10, ali i kolege iz Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog.

Danas je u Drvaru planiran bogat program, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvo bi trebao posjetiti vrtić "Majka hrabrost". Nakon toga će uslijedit sastanak u Radničkom domu s načelnicima općina, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Od 19 sati Vučić i Dodik će prisustvovati Akademiji "Krajino moja" koja je posvećena stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških općina. Već ranije je služen parastos u hramu Svetog Save, a lokalni čelnici položili su cvijeće na spomen-obilježju.