Gradić koji preživljava
98

Srbi u Drvaru danas obilježavaju vlastita stradanja, dolaze Dodik i Vučić

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Neslužbene brojke kažu da u Drvaru živi tek nešto više od tri hiljade ljudi, ipak taj gradić na sjeveru Kantona 10 bit će danas najvažnije mjesto u Bosni i Hercegovini. Na akademiju u povodu Dana sjećanja na srpske žrtve u 20. stoljeću dolaze član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Prisustvo medija i policije jučer je privlačilo pažnju Drvarčana, onih koji posljednjih godina nisu napustili općinu koja je u specifičnoj situaciji, srpska većina u kantonu s vlašću u rukama HDZ-a.

I baš taj specifikum trebao je od ovog petka da napravi slučaj u Drvaru jer je HDZ planirao proslaviti Dan oslobođenja Drvara. Situacija koja je trebala testirati odnose HDZ-a i SNSD-a rezultirala je odlukom Kantonalnog odbora HDZ-a o otkazivanju proslave.

Goran Broćeta, lider srpske zajednice u Drvaru, zastupnik u Skupštini Kantona 10 i Doma naroda FBiH, kaže da Srbi u ovoj općini, ali i u cijeloj Federaciji ne žive, već preživljavaju.

"Poziciju Srba u ovom entitetu najbolje poznajemo mi iz sredina koje u skupštine kantona ili Federacije BiH delegiraju predstavnike koje baš Srbi biraju, a ne oni iz probosanskih stranaka koje biraju Bošnjaci i Hrvati", kazao je za Klix.ba Broćeta.

On nastavlja kako je jedna u nizu pobjeda Srba u ovim sredinama i dizanje glasa i sprečavanje "još jednog poniženja koje su trebali da dožive u Federaciji, a to je navodna proslava oslobođenja Drvara".

"Mi smo jasno kazali da to nećemo dopustiti, a pod pritiskom međunarodne zajednice i medija HDZ je odustao od toga", izjavio je jučer Broćeta kazavši da će tek petak pokazati u kojoj mjeri će to biti ispoštovano te da mu je posebno drago da se "konačno počinje obilježavati godišnjica progona Srba iz zapadnokrajiških općina".

Ivan Jozić iz HDZ-a BiH, premijer Kantona 10, na naš današnji poziv nije želio prokomentarisati posljednja dešavanja i najave današnjeg obilježavanja u Drvaru, kao ni otkazivanje najavljenog obilježavanja Dana oslobođenja Drvara.

"Srbima u Drvaru je posebno drago kad vide da nisu sami, posebno da je s nama predsjednik Dodik. Danas, 24 godine nakon rata, u tri kantona Srbima nije priznata konstitutivnost, iako ih je bilo mnogo, a ima ih i sada. Mi u Kantonu 10 smo se dijelimično izborili za svoja prava, ali u Glamoču gdje je većinsko srpsko stanovništvo djeca ne mogu u školama učiti svoj maternji jezik. Krajni cilj je da dobijemo bar jedno ministarsko mjesto u Vladi FBiH te mjesta potpredsjednika Federacije i potpredsjednika Doma naroda, čime bismo mogli utjecati na poboljšanje života ne samo Srba već i drugih naroda", zaključio je Broćeta.

Danas je u Drvaru planiran bogat program, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvo bi trebao posjetiti vrtić "Majka hrabrost". Nakon toga uslijedit će sastanak u Radničkom domu s načelnicima općina, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. U 19 sati Vučić i Dodik će prisustvovati Akademiji "Krajino moja" koja je posvećena stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških općina.

Sinoć je pak u Radničkom domu upriličena izložba "Opomena" o stradanju Srba u periodu od 1991. do 1995. godine u organizaciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba. Izložba bi bez sumnje u drugim sredinama u Federaciji BiH izazvala brojne polemičke tonove, posebno zbog načina na koji pristupa ratu devedesetih godina.