13. septembar
24

Oslobođenje Drvara je tema na kojoj će HDZ i SNSD testirati svoje odnose: Dodik najavljuje i proteste

S. H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjој Luci sa načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar o položaju Srba u općinama u Federaciji BiH te o najavi Kantonalnog odbora HDZBiH Livno o obilјežavanju 24 godine od oslobođenja tih gradova.
Dodik smatra da je najava Kantonalnog odbora HDZ Livno da obilježi osobođenje Drvara nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

"Protiv smo održavanja bilo kakvog okuplјanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-sigurnosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata", naglasio je Dodik.

Zajednički je donesena odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih općina organizovati okuplјanje u znak protesta i onemogućavanja održavanja tog događaja, a Dodik je poručio da će se pridružiti građanima i čak fizički braniti bilo kakav pokušaj obilježavanja oslobođenja Drvara.

Milorad Dodik na sastanku s predstavnicima Srba u FBiH
Milorad Dodik na sastanku s predstavnicima Srba u FBiH

HDZ se još nije konkretno izjasnio o ovom pitanju, ali je evidentno da je ovo tačka gdje će HDZ i SNSD testirati svoje odnose.

Dodik je najavio da će Republika Srpska svečanom naučno-historijskom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. septembra obilјežiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Sa sastanka u Banjoj Luci zaklјučeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmjeni ustava kantona, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim kantonima. Poručeno je da je posebna diskriminacija u pogledu zapošlјavanja.

"Srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji BiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je općina Glamoč", poručeno je sa sastanka. Ipak, Dodik ali i njegovi gosti zaboravljaju da ni bošnjačkoj povratničkoj djeci u velikom broju mjesta u entitetu RS nije omogućeno izučavanje maternjeg bosanskog jezika, što je već godinama nerješiv problem zbog političkih opstrukcija RS-a.