{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peres razumije poziciju Srba

S
16.8.2010. u 19:16
0
42
Peres razumije poziciju Srba
0
Peres razumije poziciju Srba
Milorad Dodik
Predsjednik Izraela Šimon Peres razumije poziciju srpskog naroda u BiH i nastojaće da u svim kontaktima koji budu vezani za Balkan dodatno pojasni situaciju u ovom regionu, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik je u telefonskoj izjavi Srni nakon sastanka sa Peresom istakao da je izraelski predsjednik poručio da se u BiH moraju poštovati volja i želja naroda i da se treba očuvati stabilnost i mir.

Premijer RS je naveo da je sa Peresom razgovarao o situaciji na Balkanu, u BiH, odnosno RS i da se upoznao i o situaciji sa kojom se suočava Izrael u svome nastojanju da očuva stabilnost i državni identitet.

"Ovo je bila prilika da istaknem i da je u RS vidljivo da je međunarodna zajednica na neki način sa visokim predstavnikom provodila političko i pravno nasilje i da je promijenila Dejtonski mirovni sporazum promovišući duh Dejtona, a ne slovo Dejtona, čime je doprinijela da se u BiH dođe do nevjerice u mogućnost bilo kakvog aranžmana koji je promovisan nastojanjima te međunarodne zajednice u cjelini", rekao je Dodik.

On je istakao da je u razgovoru sa izraelskim predsjednikom imao dosta dodirnih tačaka o svim pitanjima, posebno onim u vezi sa angažmanom Turske koji je na Blakanu očigledno sve jači i upečatljiviji i da je vidljivo da je Turska angažovana na strani samo jednog naroda - bošnjačkog.

"Predočili smo da je Turska ranije čak i utvrdila akcioni plan kako bi navodno BiH sačuvala u teritorijalnom integritetu, promovišući princip funkcionalnosti BiH koji bi trebalo da jača i stvori unitarnu državu na ovom prostoru", rekao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS je naveo da je Peresovo razumijevanje te situacije bilo dosta jasno, jer se i Izrael suočava s jednom drugačijom ulogom Turske, nego što je to bilo u prethodnim decenijama.

Dodik je dodao da je na sastanku sa izraelskim predsjednikom istakao i da srpska strana ne stoji iza nekih glasanja u Vijeću sigurnosti UN, čija je BiH članica, a koja su bila protivna interesima Izraela.

"Ovo je bila prilika da objasnim da srpska strana ne stoji iza tog glasanja i da se još jednom pokazalo da je BiH nemoguća zemlja u pogledu činjenice da se u UN glasa bez utvrđene procedure i usaglašavanja stavova. Kako je moguće da BiH glasa protiv interesa, prije svega Srba, jer mi nismo zainteresovani da bilo šta što bi ugrozilo poziciju Izraela podržimo u UN", kaže premijer RS.

Dodik smatra da je bilo važno da se i to razjasni, imajući u vidu "da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i drugi činili sve da privatizuju svoje funkcije, te da je to jasno sagovornicima sa kojima se susreo u Izraelu sinoć i danas".

"Zajednička sudbina Jevreja i Srba i stradanje u Jasenovcu, kao i činjenica da je Peres prije nekoliko mjeseci, boraveći u Hrvatskoj naglasio da je Jasenovac jedino mjesto gdje su drugi ginuli više od Jevreja, govori o tome da su oni svjesni da je u Jasenovcu poginulo više Srba nego Jevreja i da su to učinili fašističke vlasti tadašnje NDH, čak monstruoznije nego što je rađeno u nekim drugim logorima gdje su masovno stradali Jevreji", rekao je Dodik.

Premijer RS je zaključio da je dimenzija stradanja jevrejskog naroda tokom Drugog svjetskog rata snažno ispoljena kroz sve društvene i političke događaje današnjeg Izraela i da se veoma snažno promoviše kroz sve kontakte koji se ovdje ostvaruju.

Delegacija Vlade RS, sa premijerom Miloradom Dodikom na čelu, drugog dana boravka u Izraelu posjetila je Muzej "Jad Vašem" i položila vijence u Hali sjećanja na spomen-obilježje svim žrtvama Holokausta i posebno na spomen-obilježje žrtvama sistema logora smrti Jasenovac.

Delegacija Republike Srpske odala je poštu na grobu Jicaka Rabina, nakon čega je patrijarh jerusalimski Teofil Treći upriličio prijem za goste iz Srpske. Juče se delegacija RS sastala sa ministrom inostranih poslova Izraela Avigdorom Libermanom.

U delegaciji Vlade RS u posjeti Izraelu nalaze se i šefica Kabineta predsjednika Vlade RS Željka Cvijanović i savjetnik Slavko Mitrović

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: