Dodik s Libermanom
0

"Izrael ima razumijevanje za stavove RS-a"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je tokom današnjeg sastanka sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom naišao na visok stepen razumijevanja za aktuelnu situaciju u BiH i stavove RS-a o mnogim pitanjima.

Premijer RS-a je rekao je da je Libermana i njegove saradnike za Balkan i Evropu upoznao o pogledu RS-a na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i o činjenici da se provodio "duh", a ne "slovo Dejtona", što je dovelo do zastoja u mnogim pitanjima.

On je istakao da je sagovornike zamolio i za podršku evropskom putu BiH koji ne bi podrazumijevao stalne zahtjeve za smanjenje značaja uloge RS-a.

"Bila je ovo prilika da upoznam ministra i sa činjenicom da se osjeća snažno prisustvo Turske u BiH, koje je isključivo motivisano podrškom Bošnjacima, bez želje da se razumije kontekst u kome postoji BiH", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Jerusalima.

On je dodao da je izraelskom ministru prenio da RS ne može da prihvati takvu posredničku ulogu Turske. 

"Osjećamo da Turska želi da napravi unitarnu i centralnu BiH samo za jedan narod, i to sam rekao ministru. Ne možemo da prihvatimo takvu ulogu Turske u BiH, isključivo zbog njihove navijačke pozicije", rekao je Dodik.

On je istakao da je sagovornike upoznao i o razvoju situacije kada je riječ o terorizmu i zamolio ih za saradnju u okviru globalne borbe protiv terorizma.
Dodik je rekao da je izrazio spremnost RS-a da sarađuje sa Izraelom na ekonomskom planu i dodao da postoji spremnost kompanija u Izraelu za privrednu saradnju.

Premijer RS-a je potvrdio da će se sutra sastati sa predsjednikom Izraela Šimonom Peresom, obići Muzej žrtava holokausta ''Jad Vašem'' i položiti vijence na spomen-obilježje žrtvama holokausta i logora smrti Jasenovac.

Dodik je dodao da će položiti vijenac i na grob izraelskog premijera Jicaka Rabina i sastati se sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim.

U delegaciji Vlade RS-a u posjeti Izraelu nalaze se i šefica Kabineta predsjednika Vlade RS Željka Cvijanović i savjetnik Slavko Mitrović.