{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izrael ima razumijevanje za stavove RS-a"

S
15.8.2010. u 20:27
0
218
"Izrael ima razumijevanje za stavove RS-a"
0
"Izrael ima razumijevanje za stavove RS-a"
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je tokom današnjeg sastanka sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom naišao na visok stepen razumijevanja za aktuelnu situaciju u BiH i stavove RS-a o mnogim pitanjima.
Premijer RS-a je rekao je da je Libermana i njegove saradnike za Balkan i Evropu upoznao o pogledu RS-a na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i o činjenici da se provodio "duh", a ne "slovo Dejtona", što je dovelo do zastoja u mnogim pitanjima.

On je istakao da je sagovornike zamolio i za podršku evropskom putu BiH koji ne bi podrazumijevao stalne zahtjeve za smanjenje značaja uloge RS-a.

"Bila je ovo prilika da upoznam ministra i sa činjenicom da se osjeća snažno prisustvo Turske u BiH, koje je isključivo motivisano podrškom Bošnjacima, bez želje da se razumije kontekst u kome postoji BiH", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Jerusalima.

On je dodao da je izraelskom ministru prenio da RS ne može da prihvati takvu posredničku ulogu Turske.

"Osjećamo da Turska želi da napravi unitarnu i centralnu BiH samo za jedan narod, i to sam rekao ministru. Ne možemo da prihvatimo takvu ulogu Turske u BiH, isključivo zbog njihove navijačke pozicije", rekao je Dodik.

On je istakao da je sagovornike upoznao i o razvoju situacije kada je riječ o terorizmu i zamolio ih za saradnju u okviru globalne borbe protiv terorizma.

Dodik je rekao da je izrazio spremnost RS-a da sarađuje sa Izraelom na ekonomskom planu i dodao da postoji spremnost kompanija u Izraelu za privrednu saradnju.

Premijer RS-a je potvrdio da će se sutra sastati sa predsjednikom Izraela Šimonom Peresom, obići Muzej žrtava holokausta ''Jad Vašem'' i položiti vijence na spomen-obilježje žrtvama holokausta i logora smrti Jasenovac.

Dodik je dodao da će položiti vijenac i na grob izraelskog premijera Jicaka Rabina i sastati se sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim.

U delegaciji Vlade RS-a u posjeti Izraelu nalaze se i šefica Kabineta predsjednika Vlade RS Željka Cvijanović i savjetnik Slavko Mitrović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: