BiH
0

Dodik danas sa izraelskim predsjednikom

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je da će se danas u Jerusalimu sastati sa predsjednikom Izraela Šimonom Peresom i sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim.

Premijer RS je potvrdio da će delegacija Vlade RS obići Muzej žrtava holokausta ''Jad Vašem'' i položiti vijence na spomen-obilježje žrtvama holokausta i logora smrti Jasenovac u 9.15 sati.

Dodik će položiti vijenac i na grob izraelskog premijera Jicaka Rabina.

Premijer RS je u telefonskoj izjavi Srni iz Jerusalima rekao je da je juče tokom sastanka sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom naišao na visok stepen razumijevanja za aktuelnu situaciju u BiH i stavove Srpske o mnogim pitanjima.

On je rekao da je Libermana i njegove saradnike za Balkan i Evropu upoznao o pogledu RS na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i o činjenici da se primijenjivao "duh", a ne "slovo Dejtona", što je dovelo do zastoja u mnogim pitanjima.

Dodik je istakao da je sagovornike zamolio i za podršku evropskom putu BiH koji ne bi podrazumijevao stalne zahtjeve za smanjenje značaja uloge Srpske.

On je prenio izraelskom ministru da se osjeća snažno prisustvo Turske u BiH, koje je isključivo motivisano podrškom Bošnjacima, bez želje da se razumije kontekst u kome postoji BiH.
"Osjećamo da Turska želi da napravi unitarnu i centralizovanu BiH samo za jedan narod, i to sam rekao ministru. Ne možemo da prihvatimo takvu ulogu Turske u BiH, isključivo zbog njihove navijačke pozicije", rekao je Dodik i dodao da je sagovornicima govorio i o situaciji u vezi sa terorizmom, te ih zamolio za saradnju u okviru globalne borbe protiv terorizma.

On je izrazio spremnost RS da sarađuje sa Izraelom na ekonomskom planu i dodao da postoji spremnost kompanija u Izraelu za privrednu saradnju.

U delegaciji Vlade RS u posjeti Izraelu nalaze se i šefica Kabineta predsjednika Vlade RS Željka Cvijanović i savjetnik Slavko Mitrović.