{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pelješki most ponovo tema za prepirku bh. zvaničnika: Bevanda kritikovao Zvizdića

Klix.ba
24.4.2018. u 11:25
107
192
Pelješki most ponovo tema za prepirku bh. zvaničnika: Bevanda kritikovao Zvizdića
107
Pelješki most ponovo tema za prepirku bh. zvaničnika: Bevanda kritikovao Zvizdića
Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić ponovo djeluje samoinicijativno u komunikaciji s drugim državama, zadirući u resore kojima ne rukovodi i za koje nema nadležnosti što može nanijeti nemjerljivu štetu Bosni i Herecegovini, upozorio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.
Ministar Bevanda je, reagirajući na saopćenje predsjedavajućeg Zvizdića u kome navodi da će ponovo pisati hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i čelnicima Evropske unije zbog izgradnje Pelješkog mosta, upozorio da se Vijeće ministara nije izjasnilo o ovom pitanju te ne postoji zvanični stav BiH da bi ga bilo koji dužnosnik iznosio.

"Ukoliko će se iznositi osobni stavovi, ali i stavovi stanovnika BiH na koje se izgradnja mosta izravno odnosi, onda treba pozdraviti potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta i početak radova jer će se tako jedini bh. grad na moru Neum rasteretiti ljetnog prometnog kaosa što će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi", navodi se u saopćenju.

Ministar Bevanda podsjeća da Vijeće ministara BiH nije usvojilo zaključak Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s 49. sjednice, održane 5. 7. 2017. godine, kojim je zatraženo od Vijeća ministara da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.

Također, Vijeće ministara BiH na 108. sjednici, održanoj 19.7.2017.godine, jednoglasno je usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH Ismira Juske gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s Konvencijom o pravu mora.

Ministar Bevanda upozorava kako je više puta slao urgencije predsjedavajućem Zvizdiću da se verificiraju zaključci sa sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske iz 7. mjeseca 2017. godine, ali to nikada nije stavljeno na dnevni red niti je obrazloženo zašto.

Prema mišljenju ministra Bevande iz svega se može zaključiti da se radi o predizbornim aktivnostima predsjedavajućeg Zvizdića i stavovima njegove stranke, a ne izvršnog organa kojim rukovodi i koji bi trebao predstavljati stavove vladajuće većine.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara pozvao je visoke dužnosnike u BiH da izborne kampanje i pozicioniranje na izbornim listama ostave po strani kada su u pitanju interesi BiH, njeni odnosi sa susjedima i Evropskom unijom i da se bave svojim poslom odgovrno i profesionalno.

S obzirom na to da je Denois Zvizdić najavio kako će ponovo pisati pisma u ime BiH zbog potpisivanja Ugovora za izgradnju Pelješkog mosta, ministar Bevanda upozorio je da će štiti dignitet Vijeća ministara, koji je kolektivni organ, i da će svaki put tražiti da se prema drugim državama istupa s usaglašenim stavovima jer je to suština Bosne i Hercegovine i njenog ustroja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: