U lov na "velike ribe"
0

Pećanac: Tražimo da se formira "bh. USKOK"

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH je zabrinuta zbog stanja u BiH. Situacija je katastrofalna u svakom pogledu, u svim segmentima - političkom, ekonomskom, privrednom, sigurnosnom..., rečeno je danas na pres-konferenciji te stranke u Sarajevu.

Predsjednik SDU-a BiH Nermin Pećanac je najavio da će ta stranka naredne sedmice poslati pismo svim akreditiranim ambasadorima u BiH, posebno ambasadorima zemalja članica PIK-a, i zatražiti od njih "da daju hrabrosti pravosudnim organima da napokon krenu u obračun s 'velikim ribama'".

"SDU traži od međunarodne zajednice da pomogne, insistira da mi dobijemo 'bh. USKOK'. Krajnje je vrijeme da se, ako je rak-rana po svim analitičarima međunarodne zajednice kriminal, krene u obračun s kriminalom, a ne da se guše pravosudni organi, da se prepadaju tužioci i sudije, kazao je Pećanac.

Tražimo, dodao je, da se formira "bh. USKOK".

"Hoćemo USKOK kako je u Hrvatskoj, gdje će velike ribe biti sigurnosno interesantne takvoj instituciji", ističe Pećanac.

On smatra da je nedopustivo i ovako dugo neformiranje vlasti na državnom nivou.

"Ako se ne mogu dogovoriti, mi opet tražimo prijevremene izbore", kazao je Pećanac, dodajući da i ako se dogovore to neće biti u korist BiH niti građana.

Potpredsjednik SDU BiH Miro Lazović je kazao da je ta stranka zabrinuta procesima u kojima se BiH nalazi, ističući da se najavljene pozitivne promjene od aktuelnih vlasti nisu desile.

"BiH je u teškoj situaciji. Deset mjeseci nema državne vlasti, federalna vlast je formirana neustavno i kao takva ona ne može biti odgovorna i ne može biti efikasna, jer se pokazuje da njene odluke nisu prihvatljive za dobar dio Federacije. Takvo stanje mora polučiti ovakve reztultate, a rezultati su porazni", kazao je Lazović.

Po njegovim riječima, politička slika jasno kazuje da aktuelna vlast, osim kozmetičkih promjena, nijedan potez nije u stanju uraditi koji bi vodio boljitku.

Lazović je istaknuo da SDU protestira protiv izjava Milorada Dodika da je BiH državna zajednica, a ne država BiH.

"Također smo kritični prema aktulenim vlastima i onima iz Sarajeva koji smatraju da treba prešutiti izjave koje negiraju suverenitet i integritet BiH. Smatramo da uvijek kada je BiH ugrožena, bilo verbalno, bilo praktično, treba reagirati", kazao je Lazović.