BiH
0

Pećanac: 4 miliona građana BiH vrijedi kao jedan ministar

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Politička i svaka druga situacija u BiH je neizdrživa, a građani BiH su u "tehničkom mandatu". Inat je u ovoj zemlji na prvom mjestu i zaljubljenost u samog sebe. Da me je neko prije ove situacije pitao definiciju ministra vanjskih poslova rekao bih ono što znam iz knjiga. Sada sam siguran da nas četiri miliona u ovoj zemlji vrijedi kao jedno ministarsko mjesto, rekao je danas u Sarajevu, na konferenciji za medije, predsjednik SDU-a Nermin Pećanac.

Dodao je da ne očekuje ništa novo od današnjeg sastanka političkih lidera te da će se sve završiti "na dogovoru da opet sjednu i dogovaraju se".

"Zakoni o državnoj pomoći, popisu stanovništva i vojnoj imovini su, bojim se, predmet trgovine između stranaka. U isto vrijeme, imamo pola miliona nezaposlenih, propadaju nam sredstva iz IPA fondova, gubimo milione...", pojasnio je Pećanac.

SDU predlaže prijevremene izbore ili sankcioniranje političara od međunarodne zajednice.

"Nije istina da su izbori skupi. U odnosu na ono što svaki dan gubimo nisu skupi", dodao je.

Krivice, rekao je Pećanac, ima i u opozicionim strankama.

"Mi moramo nastupiti zajedno, na istim osnovama. Ne smijemo sebi dozvoliti da budemo razjedinjeni", pojasnio je.

SDU je pohvalio "dobar početak" šefa Delegacije EU Petera Sorenssena. Iz ove stranke izražavaju nadu da će ustrajati u svojim namjerama.

Kada je u pitanju situacija u RS-u, prisutnim se obratio potpredsjednik SDU-a i predsjednik RO SDU-a za RS Slavko Dragičević koji je istakao da građani RS-a nisu nacionalno ugroženi, kao što se to stalno ističe, već materijalno i socijalno.

"Nacionalni patriotizam nadjačao je državni patriotizam. U RS-u imate više vijesti o sjeveru Kosova nego o situaciji u institucijama BiH", rekao je Dragičević.

Situacija nije ništa bolja ni u Kantonu Sarajevo, tvrdi članica Predsjedništva SDU-a Mirjana Deak.

"Gledam ljude na pijaci jutros, čeznutljivo gledaju ponudu na stolovima kao da je riječ o Diorovim izlozima. U 'državi za čovjeka u kojoj narod zna' nalaz krvi za dijete je 150 KM, dnevno se rodi 12 beba, a umre 33-oje ljudi, a Skupština Kantona Sarajevo na dnevnom redu ima pauzu i prekid sjednice. Nema države za čovjeka dok čovjek ne bude ministar", kazala je Deak.

Dr. Mujo Hošić, član Predsjedništva SDU-a, situaciju u KS-u rezimirao je iz ugla medicine, odnosno, zdravstvene zaštite.

"Nemoguće je da 119.000 zaposlenih u KS-u plaća zdravstveno osiguranje za 70.000 zvanično nezaposlenih, 83.000 penzionera i 100.000 djece. Pogledajte vijesti, ubistva, pokušaj ubistva, saobraćajna nesreća, maloljetnička delinkvencija, razbojništva.... Pretvaramo se u grad narkomana, pasa lutalica i maloljetnih delinkvenata", kazao je Hošić.

U toku današnje konferencije za novinare predstavljena su i tri nova člana SDU-a. Riječ je o Ramizi Tabaković, Dragi Juriću i Miri Jurić koji su u ovu stranku prešli iz SDP-a.

"U proteklih deset dana mi smo zaprimili više od 200 prijavnica i imamo namjeru napraviti javno predstavljanje novih članova i uručit im članske iskaznice", kazao je Pećanac.