BiH
0

Pećanac: Imidž države BiH je institucionalni kriminal

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Imidž države Bosne i Hercegovine je kriminal i korupcija i to institucionalni, a ekonomska i sigurnosna situacija u državi je svakim danom sve gora, rezime je konferencije za medije koju je u utorak organizirao Demokratski blok sa Socijaldemokratskom unijom (SDU) na čelu.

Predsjednik SDU Nermin Pećanac istakao je da će ovaj blok i dalje zagovarati i tražiti formiranje bh. USKOK-a po uzoru na Republiku Hrvatsku te da imaju veliku podršku građana za ovu ideju.

"Pravosuđe se uglavnom bavi "neznatnom društvenom opasnošću", a "krupne ribe" i dalje djeluju. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u pravu: ovdje u BiH nema s kim razgovarati i svaki pošteni građanin ove zemlje trebao bi se stidjeti ove činjenice. Ne mogu džeparoši i šverceri uništiti temelje države, to radi institucionalni kriminal", kazao je Pećanac.

Dodao je da stranke okupljene oko "platforme" za dosadašnji rad nikako ne mogu dobiti prolaznu ocjenu.

"Vrijeme je pokazalo, ovo nije programska koalicija već familijarna. Vladavina porodica svojstvena je diktatorskim režimima. Mnogo što su obećali, a nisu ispunili. Šute i pojedine nevladine organizacije i dio Sindikata što jasno pokazuje da su "kupljeni". Najavljeno pokretanje novog investicionog ciklusa samo je prazna priča jer neformiranje državne vlasti onemogućava taj proces", pojasnio je Pećanac.

Najvećim krivcem za ovakvo stanje Demokratski blok smatra visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Vijeće za implementaciju mira.

"Inzko je najveći krivac. Ima instrumente, funkciju i autoritet, on je "kum" federalne Vlade, "kum" je ovoj vlasti koja ne rješava životne probleme građana BiH", kategoričan je Pećanac.

Stoga, Demokratski blok traži od Inzka da reagira te da "izabere jedan od tri načina koja su mu na raspolaganju".

"Visoki predstavnik može presjeći ove familijarne veze i zapošljavanja, povući suglasnost za formiranje Vlade FBiH i insistirati na prijevremenim izborima", kazao je Pećanac.

Dok je, dodao je Pećanac, vlast u FBiH "zaokupljena samom sobom", predsjednik RS-a Milorad Dodik intenzivno radi na disoluciji BiH.

"Vlada u FBiH nema adekvatan odgovor, a svakim danom države BiH je sve manje", upozorio je.

U najtežoj poziciji su penzioneri, borci i nezaposleni, a dokaz za to je, smatra predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH Mehmed Nurkanović, povećan broj korisnika javnih kuhinja.

"Vlast ne realizira predizborna obećanja, a korisnika javnih kuhinja je sve više. Stale su reforme koje za građane znače život. Poskupljenja još dodatno otežavaju ionako težak život penzionera i bojim se da te promjene koje su nam obećali, mnogi nećemo ni dočekati", rezigniran je Nurkanović.

Demokratski blok uputio je otvoreno pismo ambasadorima u BiH i OHR-u u kojima ih upozoravaju na tešku situaciju u BiH i traže zaštitu pravne države, suzbijanje korupcije i kriminala, zaustavljanje dalje političke krize i ekonomskog sunovrata.