Stranka za BiH, BPNS...
3

Organizirati prijevremene zajedno s lokalnim izborima

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
Nadam se da lideri stranaka u BiH, čuvena "šestorka" neće godišnjicu bez državne vlasti proglasiti državnim praznikom jer je, nažalost, to jedino o čemu se oni mogu dogovoriti, rekao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika Stranke za BiH, Bosanskohercegovačke podrinjske stranke te Demokratskog bloka (SDU, SDU, LDS i E-5) predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac.

Pećanac je istakao da su politički lideri u BiH, u proteklih godinu dana uspjeli napraviti katastrofalnu situaciju u zemlji, preuzeti kontrolu nad pojedinim medijima, dijelom sindikata i dobrim dijelom nevladinog sektora.

"Ono što je poražavajuće je pola miliona nezaposlenih, 60 posto penzionera koji žive u ekstremnom siromaštvu, a svaki peti stanovnik BiH živi od tri marke dnevno", pojasnio je.

Pećanac, u ime prisutnih, predlaže da se, ukoliko već ne može doći do dogovora o formiranju državne vlasti, organiziraju prijevremni izbori zajedno s lokalnim, dakle, 2012. Još jedna mjera koju OHR može poduzeti je zabrana putovanja liderima stranaka u BiH i blokada njihove pokretne i nepokretne imovine.

"Za sada je međunarodna zajednica pasivna na činjenicu da su četiri miliona građana ove zemlje taoci ideološki i foteljaški nastrojene vlasti", rekao je Pećanac.

Dodatni zabrinjavajući faktor je, rekao je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, konstantan atak na državu BiH i pokušaj njene razgradnje.

"To se najbolje vidi na detaljima poput pominjanja osnivanja vijeća u kontekstu Zakona o državnoj pomoći, a što nije u skladu sa sporazumom koji smo potpisali s EU. Nadalje, nepoštivanjem Sporazuma o sukcesiji, zabrane raspolaganja državnom imovinom, itd. neminovno dovodi do ugrožavanja Dejtonskog sporazuma. Međunarodna zajednica to mirno gleda", istakao je Silajdžić.

Dodao je da stalno kreiranje duplog kolosijeka između BiH i EU i Republike Srpske i EU otvara prostor za pravnu nesigurnost i lobiranje.

"Jedina adresa Brisela za komunikaciju o evroatlantskim integracijama je BiH. Ova zemlja će opstati ako međunarodna zajednica reaguje i očekujem njenu veću angažiranost", dodao je Silajdžić.

Predsjednik Stranke penzionera (SPU) Mehmed Nurkanović iznio je bojazan da će, sa 60 posto mladih koji žele napustiti BiH zbog katastrofalnog ekonomskog stanja, BiH postati zemlja starih, iznemoglih i bolesnih.

U toku konferencije za novinare pokazana je i mapa s jednog od autobuskih kolodvora u Beogradu na kojoj su odvojeno prikazane BiH i Republika Srpska.

"Ako neko misli da je ovo naivno, onda je on naivan. Ovo je samo jedan u nizu dokaza da zvanični Beograd jedno priča u Sarajevu, drugo u Banjoj Luci, a treće radi u Srbiji", rekao je Pećanac.

Učesnici konferencije saglasni su da je vrijeme da se patriotizam istakne u prvi plan te su naglasili da neće dozvoliti ugrožavanje BiH, njene suverenosti i nezavisnosti.