BiH
0

SDU: BiH se, od Daytona, nikada nije nalazila u goroj situaciji

FENA
Nermin Pećanac
Nermin Pećanac
BiH se, od Daytona naovamo, nikada nije nalazila u goroj situaciji. Bosni i Hercegovini prijeti destabilizacija iznutra i izvana, smatra predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) Nermin Pećanac.

Pećanac je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je vrijeme da "stranke pobjednice proglase bankrot svoje političke ideologije i raspišu prijevremene ili vanredne izbore".

"Nisu uradili ništa od onoga što su obećali u predizbornim kampanjama. Doveli su ovu zemlju u stanje potpunog beznađa, a slučaj Mevlida Jašarevića koriste za promoviranje svojih ličnih interesa", rekao je Pećanac.

Dodao je da je u slučaju Jašarevića postalo jasno koliko "rupa" postoji u sigurnosnom sistemu BiH.

"Mene kao građanina ove zemlje to plaši. Slučaj Jašarevića je pokazao nepovezanost i nekoordiniranost sigurnosnih i policijskih struktura i neprovođenje Strategije za borbu protiv terorizma", kazao je Pećanac.

Zbog svega ovoga, SDU traži ostavku ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića.

Isti stav ima i član Predsjedništva SDU Nijaz Duraković koji je mišljenja da su mediji pretjerano eksploatirali Jašarevićev čin.

"Nasjeli smo na "igranku" onih koji žele destabilizaciju BiH. Ovaj čin je potpuno bacio u sjenu pitanje: šta su to "platformaši" uradili u proteklih godinu dana?", rekao je Duraković.

Duraković smatra da aktualna vlast nije uradila ništa "jer nema vremena od borbe za fotelje".

"Oni bi se trebali zvati "foteljaši", jer 90 posto snaga ulažu kome će koje ministarsko mjesto, mjesto u nadzornom ili upravnom odboru", rekao je Duraković.

Vanredni kongres SDP-a koji je prošli vikend održan u Sarajevu, Duraković je nazvao "potvrdom jednoumlja i veličanja vođe".

"Ono o čemu su trebali pričati, ekonomskoj krizi u BiH, nije bilo prevelikog govora. Bitno je da je 549 delegata jednoglasno podržalo rukovodstvo SDP-a sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu i tako amnestiralo njihovu nepotističku politiku", pojasnio je Duraković.

O ekonomiji je govorio i član Predsjedništva SDU Stjepan Kljuić koji je istakao da svaki dan 150 radnika ostaje bez posla.

"Vlast ne čini ništa. Pompezne najave mijenjanja uvjeta za otvaranje firmi, olakšavanja ulaska investicija u BiH, otvaranja novih radnih mjesta, ništa od toga nije urađeno", rekao je Kljuić.

Ekonomski potencijali BiH su potpuno zanemareni, tvrdi Kljuić.

"Ni ministarstva, ni fakulteti, ni Akademija nauka i umjetnosti BiH nisu nikada napravili prijedloge, programe koji bi pokazali šta BiH može proizvoditi i ponuditi. Štaviše, ako se neko i usudi da napravi neki pomak odmah biva kritikovan i izopčen", tvrdi Kljuić.

Rješenje je, ponovio je potpredsjednik SDU Miro Lazović u prijevremenim ili vanrednim izborima za koje, tvrdi SDU, ima i pravna i ustavna mogućnost.

"Valjda je već svima jasno da stranke okupljenje oko Platforme vladaju samo u onim mjestima u FBiH gdje je bošnjačka većina", zaključio je Lazović.