BiH
0

Pećanac: Radmanović je odgovoran najprije svim građanima BiH, pa tek onda partiji

FENA
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom odbijanja potpisivanja Sporazuma o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske od strane Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH, predsjednik SDU BiH Nermin Pećanac oglasio se saopćenjem u kojem kaže da su se lični animoziteti lidera šestorke poslije Zakona o JMBG sada prenijeli i na Sporazum o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske.

"Na ova dva primjera jasno se vidi da su pojedini politički lideri svoje lične i stranačke interese stavili ispred interesa države Bosne i Hercegovine i njenih građana", zaključuje Pećanac.

Pojašnjava da je Nebojša Radmanović kao član Predsjedništva države BiH u prvom redu odgovoran svim građanima BiH, pa tek onda političkoj partiji, odnosno svom narodu.

"Nažalost, Radmanović je nepotpisivanjem Sporazuma o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske pokazao namjerno zanemarivanje državničkih dužnosti politizirajući čitav slučaj, što dokazuje da je on samo marioneta u rukama svog stranačkog lidera Milorada Dodika", stoji u saopćenju.

Pećanac u saopćenju naglašava da nepotpisivanje Sporazuma o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, pokazuje da je u BiH isuviše kasno za postizanje bilo kakvog političkog kompromisa i da su razlike između stranaka šestorke s ovim činom postale nepomirljive.

"Građani u BiH su postali taoci rigidnih i retrogradnih politika stranaka na vlasti u kojima prednjači SNSD koji želi da kreirajući haos ostane što duže na vlasti", kaže se u saopćenju.

U saopćenju se navodi da SDUBiH ne prihvata kreiranje politike haosa, nesigurnosti i namjernog zanemarivanja rada državnih institucija praćenu svakodnevnom politizacijom svih tokova funkcionisanja države od Zakona JMBG-a do ratifikacije međudržavnih sporazuma.

Stoga, Pećanac predlaže dva izlaza iz ove situacije, a prvi je hitna intervencija zemalja članica Vijeća za implementaciju mira i OHR-a u pravcu smjenjivanja političara sa funkcija na kojima blokiraju sve normalne procese funkcinisanja države i zaleđivanje njihove imovine.

Drugi je organizovanje prijevremenih izbora što SDUBiH zagovara od krize vlasti iz 2010. godine, što su tada stranke iz vlasti koje sada zagovaraju prijevremene izbore negirali i nazivali taj prijedlog dnevnopolitičkim marketingom.

"U svakom slučaju SDUBiH stoji na stanovištu da ništa ne smije da ugrozi put BiH prema euroatlantskim integracijama, što mora da bude politički prioritet svih parlamentarnih stranaka u BiH, a oni koji to odbijaju treba da u demokratskom procesu otpadnu na način koji je već naveden", stoji u saopćenju predsjednika SDUBiH Nermina Pećanca.