vijesti
109

Damir Hadžić: Ovo je udar na BiH i pokušaj njenog urušavanja

Anadolija
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić izjavio je za agenciju Anadolija da je neusvajanje Ugovora o graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom i Sporazuma o pograničnom saobraćaju sa tom zemljom, koje je danas odbio predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, najgori mogući scenarij i da to predstavlja direktan udar na BiH.

Prema njegovoj ocjeni, BiH je došla u pat-poziciju, jer Predsjedništvo BiH radi ''vrlo čudne stvari''.

Nevjerovatno je, kaže on, da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović dao saglasnost na imenovanje komisije koja je parafirala ugovore sa Hrvatskom, a da se to sada dovodi u pitanje. Nazvao je smiješnim i Radmanovićeve tvrdnje kako je neozbiljno ovakva pitanja tretirati na telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH.

"Ovo je zaista najbolja ilustracija antidržavnog djelovanja u kojem krivicu snosi kompletno Predsjedništvo BiH. Ne radi se ovdje samo o gospodinu Radmanoviću. Tamo su tri člana Predsjedništva BiH. Bez obzira na način njihovog glasanja, oni su, očito, malo više zainteresirani za publicitet nego za stvarno rješavanje problema. Ovo je iznenađenje za sve", rekao je Hadžić apelirajući na ''zdrav razum svih''.

Upozorio je na nesagledive probleme i posljedice.

"Ovo je pokušaj urušavanja države BiH na jednom regionalnom i međunarodnom planu", priča Hadžić.

Ističe da u ovom trenutku niko ne može objasniti kakve će konkretno posljedice imati bh. građani i privreda u slučaju definitivnog neusvajanja spomenutih akata.

Na insistiranje da odgovori da li će, primjerice, bh. građani i s pasošem moći ulaziti u Hrvatsku ili će morati čekati vize, Hadžić ponovo nije želio prihvatiti da do toga može doći.

"Rješenje se mora naći. Hoće li to značiti da rade 24 sata, da do 19. juna i trilateralnog sastanka u Bruxellesu budu u stalnom zasjedanju, ne znam, trebaju to uraditi. Nema tog mehanizma i situacije koju ne treba iskoristiti da se Predsjedništvo BiH natjera da ovu priču završi i da se izvinu svim građanima koji su na ovaj način direktno ugroženi takvom odlukom od strane te institucije", proučio je.

Dodao je da ne želi da govori o situacijama koje će dovoditi u pitanje život ove zemlje.

"Nakon ovog možemo samo reći, oni ljudi koji predstavljaju najozbiljniju instituciju BiH pokazuju ne samo nezrelost već i neprincipijelnost. Nažalost, oni koriste ovaj trenutak da dovedu BiH na određen način u pitanje. no, pustite na trenutak priču o ugrožavaju institucija, ovo je udar na svakog čovjeka. Mi u situaciji jedne duboke ekonomske krize u kojoj se nalazimo i traženja izlaza iz objektivno velikih problema sa kojima se suočavamo, imamo tijelo koja je ''britanska kraljica'' i koje vjerovatno vapi za ovakvim situacijama gdje, kao, pokazuju svoju ozbiljnost", istakao je on.

Ovo je, prema njegovim riječima, još jedan od razloga zašto se mora govoriti o potrebi hitne ustavne rekonstrukcije i rješavanja pitanja Predsjedništva BiH, čije "nadležnosti jesu takve da mogu ugroziti nešto što su interesi BiH".