Pećanac: KS je donedavno imao "dvije policije pod istim krovom"

F
FENA
5.12.2012. u 15:01
0
12
Pećanac: KS je donedavno imao "dvije policije pod istim krovom"
0
Pećanac: KS je donedavno imao "dvije policije pod istim krovom" Ministar Nermin Pećanac
Mi smo u Kantonu Sarajevo donedavno imali "dvije policije pod istim krovom", ali smo aktivnim dijalogom uspjeli riješiti sve probleme koji su postojali između Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a i MUP-a KS-a, odnosno, ministra i komesara - kazao je u razgovoru za Agenciju Fena novoimenovani ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac.
Sada, dodao je, imamo jedinstvenu policiju spremnu da odgovori na sve izazove.

Pećanac je, podsjećamo, prije 12 dana preuzeo ministarsko mjesto te su, kazao je, u toku intenzivni dijalozi sa svim partnerima u oblasti borbe s kriminalom u KS-u.

"Jutros smo imali sastanak s predstavnicima kantonalnog tužiteljstva na kojem smo razgovarali o unapređenju suradnje. Dogovorili smo i formiranje zajedničkih timova u cilju poboljšane borbe protiv općeg kriminala, maloljetničke delikvencije i privrednog kriminala", kazao je Pećanac.

Pojasnio je da će u svom mandatu posebnu pažnju posvetiti privrednom kriminalu. Dodao je da su sve ove oblasti prioritet, ali da je privredni kriminal ipak na prvom mjestu.

"Opći kriminal uznemirujuće djeluje na javnost, a privredni kriminal udara u temelje države", istakao je Pećanac.

Jedan od prvih, vidljivih poteza novog ministra unutrašnjih poslova je pojačana prisutnost uniformiranih, ali i policajaca u civilu na ulicama Sarajeva.

Pećanac pojašnjava da pojačan broj policajaca ima, osim praktičnog, i preventivni aspekt.

Najavio je i dodatno unapređenje policijskog rada u cilju zaštite građana, a s tim u vezi istakao je i povećanje broja policajaca MUP-a KS.

"Mi ćemo u narednih nekoliko dana raspisati konkurs za prijem novih 170 policijskih službenika", najavio je Pećanac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: