BiH
0

Pećanac: KS je donedavno imao "dvije policije pod istim krovom"

FENA
Ministar Nermin Pećanac
Ministar Nermin Pećanac
Mi smo u Kantonu Sarajevo donedavno imali "dvije policije pod istim krovom", ali smo aktivnim dijalogom uspjeli riješiti sve probleme koji su postojali između Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a i MUP-a KS-a, odnosno, ministra i komesara - kazao je u razgovoru za Agenciju Fena novoimenovani ministar unutrašnjih poslova KS-a Nermin Pećanac.

Sada, dodao je, imamo jedinstvenu policiju spremnu da odgovori na sve izazove.

Pećanac je, podsjećamo, prije 12 dana preuzeo ministarsko mjesto te su, kazao je, u toku intenzivni dijalozi sa svim partnerima u oblasti borbe s kriminalom u KS-u.

"Jutros smo imali sastanak s predstavnicima kantonalnog tužiteljstva na kojem smo razgovarali o unapređenju suradnje. Dogovorili smo i formiranje zajedničkih timova u cilju poboljšane borbe protiv općeg kriminala, maloljetničke delikvencije i privrednog kriminala", kazao je Pećanac.

Pojasnio je da će u svom mandatu posebnu pažnju posvetiti privrednom kriminalu. Dodao je da su sve ove oblasti prioritet, ali da je privredni kriminal ipak na prvom mjestu.

"Opći kriminal uznemirujuće djeluje na javnost, a privredni kriminal udara u temelje države", istakao je Pećanac.

Jedan od prvih, vidljivih poteza novog ministra unutrašnjih poslova je pojačana prisutnost uniformiranih, ali i policajaca u civilu na ulicama Sarajeva.

Pećanac pojašnjava da pojačan broj policajaca ima, osim praktičnog, i preventivni aspekt.

Najavio je i dodatno unapređenje policijskog rada u cilju zaštite građana, a s tim u vezi istakao je i povećanje broja policajaca MUP-a KS.

"Mi ćemo u narednih nekoliko dana raspisati konkurs za prijem novih 170 policijskih službenika", najavio je Pećanac.