|

Pećanac razgovarao s Richardom Woodom, višim savjetnikom iz EUSR-a

Pećanac razgovarao s Richardom Woodom, višim savjetnikom iz EUSR-a
14
F
FENA
4.12.2012. u 16:16
9
komentara
14

dijeljenja
Pećanac razgovarao s Richardom Woodom, višim savjetnikom iz EUSR-a
Ministar unutrašnjih poslova KS- a Nermin Pećanac razgovarao je danas s Richardom Woodom, višim savjetnikom i šefom Sekcije za unutrašnje poslove i javnu sigurnost pri Uredu specijalnog predstavnika Evropske Unije u BiH i Ramizom Huremagićem, savjetnikom u Odjelu za unutrašnje poslove i javnu sigurnost
Na sastanku u sjedištu MUP-a KS-a razmatrana su pitanja koja su od prioritetnog značaja za saradnju ove sekcije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u narednom periodu.

Wood je čestitao ministru Pećancu na imenovanju, te naveo da je primarna uloga Sekcije za unutrašnje poslove i javnu sigurnost pružanje podrške Uredu specijalnog predstavnika Evropske Unije u BiH u sprovođenju mandata u vezi sa pitanjima policije, javne bezbjednosti i bezbjednosnog sektora u BiH, kao i podrška vlastima Bosne i Hercegovine na strateško-političkom nivou u pretpristupnom i pristupnom procesu u EU, po pitanjima unutrašnjih poslova i javne sigurnosti.

Između ostalog, ukazao je i na osnovne segmente saradnje koja bi trebala biti ostvarena u narednom periodu, te ukazao na važnost poboljšanja zakonske regulative i njenog usklađivanja sa evropskim standardima, što je uslov koji se treba ispuniti u procesu približavanja i integracije u EU.

Ministar Pećanac je zahvalio gospodinu Woodu na posjeti i na dosadašnjoj dobroj saradnji koju je Ured specijalnog predstavnika imao sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, te naglasio da će u saradnji sa policijskim komesarom, koji je i prisustvovao drugom dijelu sastanka, u narednom periodu intenzivno raditi na poboljšanju sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Kao jedan od prvih koraka je upošljavanje 170 policijskih službenika, za šta je već dobijena saglasnost od Vlade Kantona.

Ministar je naglasio i da je Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo povučen iz skupštinske procedure, te da će se raditi na izradi novog zakona koji će biti usklađen sa federalnim zakonom nakon što federalni zakon bude usvojen.

Također je dodao i da će se intenzivirati saradnja sa pravosudnim institucijama, naročito sa Kantonalnim tužilaštvom, kako bi se iznašla najbolja rješenja za unapređenje te saradnje.

Navedene akivnosti su podržane od strane učesnika sastanka.

Na kraju sastanka je zaključeno da se kroz ovakve vidove saradnje može dosta učiniti na poboljšanju i unapređenju rada policijskih službi, kao i boljeg i konkretnijeg rješavanja drugih bitnih pitanja koja se tiču policije i bezbjednosti općenito, saopćeno je iz MUP-a KS-a.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...