Međunarodna konferencija za mir
0

Patrijarh Irinej: Molimo za prevazilaženje razdora među crkvama i ljudima

FENA
Patrijarh Irinej u Sarajevu (Foto: SRNA)
Patrijarh Irinej u Sarajevu (Foto: SRNA)
"Od početka 20. vijeka svi ulažemo izuzetne napore da jedni druge dublje upoznamo. Na svim bogosluženjima se molimo za ujedinjenje svih i prevazilaženje razdora među crkvama, te gašenje razdora među ljudima", kazao je danas u Sarajevu patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, učestvujući na prvom panelu Tradicionalnog svjetskog susreta za mir koji je otvoren jučer u Centru Skenderija u organizaciji Zajednice Sant'Egidio.

Irinej je, tokom uvodnog izlaganja na panelu s temom "Ljubav prema siromašnima: put za ekumenizam", govorio o nastojanjima Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se obnovi hrišćanska i uzajamna saradnja među podijeljenim crkvama, ali i drugim vjerama i pokretima u svijetu.

Podcrtao je da je SPC bila protagonista autentičnog sadržaja ekumenskog pokreta, te da je početkom 20. vijeka Joakim III u odgovoru na čestitku povodom stupanja na tron uputio pismo poglavarima tražeći da razmisle o načinu učvršćivanja pravoslavlja, te unapređenja odnosa s Rimokatoličkom crkvom.

"Mnogo širu inicijativu pokrenula je Sarajevska patrijaršija 1920. godine poslanicom u kojoj je zatražila od krišćana da pobijede duh međusobnog nepovjerenja, te se okrenu duhu ljubavi", istaknuo je on.

Naglašavajući da je SPC od 1965. godine članica Svjetskog saveza crkava, Irinej je podcrtao da to ova Crkva smatra jednim od važnijih pitanja svoje savremene misije. Naglasio je da je crkva po svojoj prirodi ekumenska.

"Ukoliko Srpska pravoslavna crkva ne bi bila u dijalogu s drugim hrišćanskim crkvama te drugim nehrišćanskim vjerama i pokretima, ona bi se zatvorila u sebe i postala posebna zajednica. Za hrišćanstvo biti pravi čovjek znači postojati s drugim. Pravoslavni stil života je odricanje od pukog življenja za sebe", smatra Irinej.

On najvažnijim duhovnim zadatkom za sve smatra reintegraciju hrišćanskog uma, te ponovno otkriće apostolskog poslanja. Istaknuo je da se dijalog istine može ostvariti samo ljubavlju.

Jedan od uvodničara današenje sesije bio je i generalni sekretar Ekumenskog vijeća crkava, luteranski pastor Olav Fykse Tveit, koji je naglasio da put ekumenizma predstavlja ljubav prema siromašnima i prema drugima.

"Mi imamo potrebu jedni za drugima. Ne možemo ignorisati tuđe potrebe. Pitanje koje je srž ekumenizma jeste da moramo biti sposobni da živimo s drugima i podijelimo zajedno Božiji dar. Dimenzija ovog ekumenskog dijaloga mora biti u srcu našeg življenja i djelovanja", poručio je on.

Podcrtao je potrebu borbe za prava siromašnih, borbe protiv marginalizacije ljudi, te prevazilaženja granica podjela. Posebnu ulogu na tom putu vidi u crkvi, za koju smatra da treba imati zajednički ekumenski put prema siromašnima.

Predstavnik Zajednice Sant'Egidio Marco Gnavi naglašava da su siromašni oni o kojima se šuti i koji su zaboravljeni u svojoj boli, te da je to misao koja je aktuelna i danas. Mišljenja je da danas postoji skandalozna nejednakost.

"Kriza u Evropi nije samo finansijska, već ima i duboke duhovne korijene. Stalna je obaveza crkve da razmatra i uočava znakove modernog svijeta. Danas više nego u prošlosti možemo vidjeti znakove vremena koji su rezultat dešavanja u prošlosti", istaknuo je on.

Pored ovog, tokom dana će u okviru Tradicionalnog svjetskog susreta za mir na više lokacija u Sarajevu biti održano još 19 panela posvećenih različitim temama.