BiH
9

Parlamentarci satima raspravljali ko, kad i kome van BiH može slati pisma

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Još jedna vruća tema današnjeg zasjedanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jeste i razmatranje informacija o upućivanju pisama generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Parlamenta Kanade.

Naime, 1. jula ove godine grupa zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tačnije njih 25, poslala je pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, a vezano za godišnjicu obilježavanja srebreničkog genocida, podržavši donošenje tada aktuelne rezolucije o Srebrenici.

Kako je objasnio Mladen Bosić, grupa zastupnika je zloupotrijebila položaj i zvanični memorandum Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Naime, Bosić kaže kako se grupa zastupnika u pismu Ban Ki-moonu predstavila kao da govori u ime Zastupničkog doma.

"Za sve što se radi potrebno je minimum povjerenja. Mi tražimo da se ovo sankcioniše i osudi. Ako se to ne uradi mi ćemo smatrati da ovdje svako može pisati svašta i svakome“, rekao je Bosić.

On je naglasio da ne želi diskutirati o samim dokumentima i njihovom sadržaju već o činjenici da su uzurpirane ingerencije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te je napomenuo da nema saradnje s onima koji budu branili ovakav rad.

Sporno je i pismo koje je upućeno predsjedavajućem Parlamenta Kanade od Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koje je također, kako smatra Bosić, upućeno mimo ustaljenih procedura. Naime, na sjednici komisije na kojoj je usvojena odluka da se pošalje pismo zahvalnosti Parlamentu Kanade zbog usvojene Rezolucije o Srebrenici nije bio prisutan nijedan zastupnik iz RS-a, a kako je objasnio Bosić, pravilnik propisuje da je i u komisijama neophodno poštivanje entitetskog glasanje kada se radi o odlukama koje su konačne i koje se neće dodatno razmatrati u Zastupničkom dom.

Bosić je direktno prozvao zastupnika SDP-a Denisa Bećirovića da je on organizirao pisanje i slanje oba pisma.

Bećirović smatra da nisu povrijeđene procedure jer se u pismu kaže da ga potpisuje većina zastupnika, a nigdje ne stoji da je to dokument koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH.

"Da smo uradili ono što vi imputirate mi bismo jasno rekli da je ono što je napisano odluka Parlamentarne skupštine BiH, to bi potpisao predsjedavajući i bio bi pečat. Ništa od toga nema“, rekao je Bećirović.

Bećirović je pitao i Bosića o dvostrukim aršinima jer su pisma međunarodnim predstavnicima slali predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kao i neki drugi zastupnici iz RS-a.

Bosić je ponovio da smatra kako su se Bećirović i grupa od 25 zastupnika lažno predstavili te da on ne štiti ni Ivanića ni Dodika. On je zatražio sankcije za one koji su organizirali slanje ovog pisma te za službe Parlamentarne skupštine BiH koje su omogućile da ovakvo pismo ode sa službenim memorandumom i sa službenog faksa.

Iz SDS-a tvrde i da je Bećirović obmanuo većinu od 25 zastupnika jer su mu oni potpise dali na prazan papir i nisu znali da će on pismo sročiti predstavljajući ga kao pismo koje je zvanično podržao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, zastupnica Hanka Vajzović, koja je potpisala pismo, kaže da zastupnici nisu bili obmanuti.

Zastupnici će se o svim tačkama dnevnog reda o kojima je raspravljano izjašnjavati kasno večeras ili na nastavku sjednice.