BiH
0

Oštra rasprava o predloženom dnevnom redu ZD PS BiH: Ko je i zašto pisao Ban Ki-moonu?

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prvom dijelu zasjedanja raspravljali su o dnevnom redu. Nakon skoro dvosatne rasprave o dnevnom redu i polusatne pauze zastupnici su se knačno izjasnili o dnevnom redu.

Naime, prema prijedlogu dnevnog reda, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebao raspravljati o ukupno 30 tačaka dnevnog reda.

No, danas je predloženo i nekoliko tačaka dnevnog reda.

Tako je zastupnica Borjana Krišto predložila da se po hitnom postupku raspravlja o kreditu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta u BiH.

Zaim Backović predložio je da se raspravlja o tome zašto i u čije ime predsjednik RS-a šalje pisma UN-u, kao i zašto članovi Predsjedništva pojedinačno šalju pisma različitim međunarodnim institucijama.

Denis Bečirović predložio je da dnevni red bude dopunjen i informacijom Vijeća ministara o napadu na bošnjačke povratnike u RS-u s posebnim osvrtom na napad na povratnika u Kotor-Varoši.

Također, Klub SDP-a zatražio je da se s dnevnog reda skinu treća (Usvajanje zaključaka u vezi s događajima za vrijeme komemoracije u Potočarima, 11. jula 2015. godine) i četvrta tačka (Razmatranje informacija o upućivanju pisama generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Parlamenta Kanade) dnevnog reda.

Zastupnica Aleksandra Pandurević rekla je da ona, kao predlagač 3. i 4. tačke, smatra da se one mogu povući, ali uz uvjet da se Denis Bečirović izvini svima čije je potpise zloupotrijebio kada je riječ o slanju pomenutih pisama.

Zastupnik Momčilo Novaković sarkastično je predložio da se formira komisija koja bi istražila je li generalni seketar UN-a pročitao pisma koja su mu upućena iz BiH. Novaković smatra da, ako Parlamentarna skupština BiH može raspravljati o pismima koja upućuju Predsjendištvo BiH i entitetski predsjednici, onda se može raspravljati i o aktivnostima Ban Ki-moona.

Staša Košarac predložio je da se na dnevni red uvrst i tačka o smjeni predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića. No, SNSD smjenu Džaferovića nije tražio zbog navodnih ratnih zločina već zbog činjenice da je stavio svoj potpis na pismo koje je upućeno Ban Ki-moonu. Košarac smatra da je time drastično prekršen ustav BiH, kao i poslovnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Također, Košarac dodaje da u ovom djelu ima i elemenata krivične odgovornosti zloupotrebe.

Nakon polusatne pauze odlučeno je da se kao tačke dnevnog reda usvoji prijedlog Borjane Krišto te prijedlog Mirsad Đonlagić koji je zatražio informaciju zašto Dom naroda još nije raspravljao o Zakonu o plaćama i naknadama državnih službenika.