{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlament FBiH: Dnevni red usvojen nakon žustre rasprave poslanika DF-a i SBB-a

F
9.10.2015. u 12:01
31
21
Parlament FBiH: Dnevni red usvojen nakon žustre rasprave poslanika DF-a i SBB-a
31
Parlament FBiH: Dnevni red usvojen nakon žustre rasprave poslanika DF-a i SBB-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru razmatranja dnevnog reda vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poslanici Demokratske fronte izjavili su da neće podržati dnevni red jer ne vide razloge za hitno donošenje nekoliko prijedloga zakona, među kojima je rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.
U nastavku to je izazvalo žustru raspravu među poslanicima Demokratske frone i Saveza za bolju budućnost.

Poslanik SBB-a Nasir Beganović naveo je da postoje razlozi za hitnost donošenja pogotovo rebalansa budžeta FBiH za 2015. godinu, jer bi suprotno mogao nastati haos u Federaciji.

Na to je reagovao poslanik Demokratske fronte Nihad Bušatlić govoreći da ne vidi nijedan razlog hitnosti donošenja prijedloga zakona.

"Samo su prepisani članovi 191. i 176. u kojem su navedeni poslovnički razlozi kada se može pokrenuti hitni postupak. Pri tome nisu navedene neodložne potrebe i slično", rekao je poslanik Demokratske fronte Jasmin Kadić.

Ističući da poslanici SDA neće uzimati vrijeme tamo gdje nije potrebno, predsjedavajući Kluba ove stranke Ismet Osmanović kaže da "kolege iz DF-a trebaju razumjeti da su do jučer bili parlamentarna većina, a da danas nisu i da ne bi bilo dobro da blokiraju rad Federalnog parlamenta".

Na ovo je repliku uputio poslanik Nihad Bušatlić kazujući da su "ove tvrdnje netačne jer DF ima 14 poslanika u ovom domu Federalnog parlamenta“, te je izrazio mišljenje da mu se "čini kao da je SDA klonirala poslanike SBB-a Muniba Jusufovića i Nasira Beganovića".

"Od prošle sjednice do danas ne mogu vjerovati da su to isti ljudi. Tražim da nam vratite starog Muniba i Nasera", rekao je Bušatlić.

Što se tiče transformacije, Jusufović mu je odgovorio da "po uzoru na dionička društva ima svoj grunt i u stranci SDA i SBB i Stranci za BiH"

"Bez obzira na to koliko vi to blokirali danas ćemo se posvetiti usvajanju dnevnog reda i zakona", poručio je Jusufović.

Bušatlić je ponovo replicirao predlažući da je "najbolje da poslanici SBB obuku majice sa likom supermena jer očigledno žele da spase kolaps Vlade FBiH".

Zbog svega navedenog poslanica Demokratske fronte Alma Kratina zamolia je poslanike da prestanu da populističkom politikom, jer ovaj dom treba biti glas naroda.

"Veoma je neozbiljno voditi sjednicu u ovom pravcu. Često kolege daju sebi previše na značaju", zaključila je Kratina.

Na to je reagovao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić navodeći da ima veoma dobro strpljenje i da tako i organizuje sjednice, te ne želi to mijenjati, odnosno komentirati izjave poslanika.

"Na prijedlog Vlade FBiH tokom dana održat ćemo još jednu vanrednu sjednicu zbog prijedloga Vlade FBiH o dostignutosti postupka gradnje termoelektrane Banovići", kazao je Mušić.

Na kraju je sa 65 glasova za, tri suzdržana i 23 protiv usvojen predloženi dnevni red ove sjednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: