BiH
2

Parlamentarci o raspadu BiH, Radončićevom sakou, Bevandinom "bijegu"...

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je današnju sjednicu razmatranjem informacije o sigurnosti rada u institucijama BiH, koju su Parlamentu dostavile sigurnosne službe i agencije, a vezano za proteste održane od 5. do 7. juna.

Zastupnici iz RS-a su tokom diskusije u nekoliko navrata insistirali na tome da iza protesta stoje pojedine političke stranke iz FBiH te da se nakon cijele situacije pokazalo da se u BiH ništa ne može postići vršenjem takvog pritiska. Zastupnica Milica Marković (SNSD) je kazala da bi direktori sigurnosnih i policijskih agencija trebali snositi sankcije zbog toga što su dozvolili blokadu zgrade Parlamenta.

Drago Kalabić (SNSD) je kazao da niko ne treba dovoditi u pitanje pravo građana da protestuju i da je do sada svako okupljanje bilo u skladu sa zakonom.

"Problemi su nastali taj dan. Ne mogu da razumijem činjenicu da izvještaji nisu uzeli u obzir da je tu noć bila blokirana zgrada institucija BiH, da 1.500 ljudi nije moglo izaći. Upotrijebljene su riječi kao što je evakuacija, a za nju su upotrijebljene velike snage zato što su s druge strane bile snage koje su napravile blokadu. Ako ćemo proglasiti danas blokadu kao dozvoljen čin, onda nemamo problem. Pošto smo po mnogo čemu jedinstveni u svijetu, onda bi bili i po tome da je dozvoljeno rušiti državne institucije, prebijati državne službenike i ograničiti slobodu kretanja. Poražavajuće je što do danas nije podnesena nijedna prijava. Mogu shvatiti da nije taj dan, ali do danas se nije reagiralo na prebijanje državnih službenika pred kamerama", kazao je Kalabić i dodao kako je bilo tuče i unutar zgrade Parlamenta, ali nije govorio o detaljima i o tome o kome se radi.

Zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) je ocijenila da se pokazalo kako je sigurnosni sistem u državi potpuno zakazao. Dodala je kako se protest pred Parlamentom pretvorio u jednonacionalni skup te da je puno toga rečeno i samim nošenjem zastava SR BiH 6. juna.

Zastupnici iz FBiH, bar sudeći prema dosadašnjem toku rasprave, nemaju puno toga za reći. Među rijetkima koji su se javili je Zijad Jagodić (SDA), koji se pitao zašto ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nije bolje reagirao. Dodao je da je sramotan način na koji je Vjekoslav Bevanda morao napustiti zgradu te da se Radončić trebao potruditi da kamere takvo što ne zabilježe.

Replicirala mu je Aleksandra Pandurević (SDS) kazavši da SDA treba postaviti pitanje odgovornosti svojih kadrova, prvenstveno Vahida Ćosića, policijskog komesara KS, a ne pitanje toga što Radončić nije bacao sako na kamere.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda je pojasnio kako je iz zgrade izašao u četiri sata ujutro, a ne onako "kako su to prenijeli federalni mediji". Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je još uvijek u toku.

Tokom rasprave, u jednom momentu zastupnica Milica Marković je kazala da će, ukoliko se cijela situacija oko protesta ne razriješi, ovo značiti početak kraja BiH.

"BiH je na aparatima i RS bi mogla nastaviti relaksiranije sama i bila bi mnogo naprednija", izjavila je Marković.

Na ove riječi je replizirao Beriz Belkić (SBiH). "Ako ste došli reći da je ovo kraj BiH i da će RS nastaviti sama, onda bih volio da mi objasnite na koji način ćete to uraditi. zaboravili ste Dayton? Ako će meni goriti pod nogama, onda budite sigurni da će i vama! Prije će nestati RS, nego što će se raspasti BiH", uzvratio je Belkić.

Replicirala mu je Majkić kazavši da "Belkić brani BiH, ali joj ponekad više odmaže" te dodala kako u BiH svi moraju biti jednaki, te da to sada nisu.