BiH
132

Pandurević čitala mailove građana u kojima su je nazivali kokoškom

Piše: E. G.
Aleksandra Pandurević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aleksandra Pandurević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nekoliko puta tokom današnje rasprave u Zastupničkom domu BiH, a kako su to prakticirali i ranije, zastupnici iz RS-a institucije BiH su nazvali "zajedničkim", na šta je reagirao Anto Domazet (SDP).

"To je vrlo suptilan način ignoriranja i dezavuisanje Daytona", kazao je Domazet, dodajući da to nisu nikakve 'zajedničke' nego institucije BiH.

"Time mi ustvari kažemo da su one i naše", replicirala je Aleksandra Pandurević (SDS) te pitala zašto "ne mogu biti emotivni" kada ih zovu svojima.

"U kolokvijalnom govoru ih možete zvati tako, ali kada je riječ o zvaničnom jeziku, onda su to institucije Bosne i Hercegovine", pojasnio je ponovo Domazet.

Rasprava o sigurnosti

Zastupnica Pandurević je tokom rasprave o informaciji o sigurnosti rada u institucijama BiH, koje su dostavljene Parlamentu, a vezano za proteste građana na Trgu BiH, ustvrdila kako iza svega stoji SDP te da "postoje snimci na kamerama na kojima se vide njihovi aktivisti".

Pandurević je na sjednici pročitala i neke od e-mailova, za koje je kazala da su joj poslali građani.

"To jutro kad sam došla na posao (6. juni op.a.), kada sam otvorila mail, bilo ih je mnogo neprimjerenih, pročitat ću samo dio, pisalo je: 'Četnička', da ne kažem šta, 'svi ste vi iz genocidne tvorevine, kobiva vi država, a ti si...', da ne navodim dalje šta je pisalo. U sljedećem mailu opet počinje sa 'četnička...', pa mi pišu: 'Neće vam pomoći ni Dodik koji je poslao navodno policiju iz Istočnog Sarajeva da vas spasi. Krivi ste, snosite posljedice svojih postupaka'", pročitala je Pandurević i dodala da je bilo još mailova u kojima se navode kletve na račun njene porodice te nekoliko njih u kojima joj se građani obraćaju sa "kokoško" i entitet RS nazivaju kokošinjcem.

Ova zastupnica je kazala da su o sadržaju tih mailova upoznati u MUP-u RS-a, odnosno u Jedinici za visokotehnološki kriminal MUP-a RS.

"Svi ti mailovi su došli iz Sarajeva", dodala je Pandurević.

Žalbe na BHT

U nekoliko navrata zastupnici su se obrušili na BHT, navodeći da je ta televizija izvještavala huškački sa protesta 6. juna. Podsjećamo da su kolege sa BHT-a, kao i većina drugih novinarskih ekipa, izvještavali o događajima na Trgu BiH, prenoseći sliku onakvom kakva jeste.

Nakon brojnih istupa njenih kolega, javila se za riječ i Azra Hadžiahmetović (SBiH), kazavši kako ima dovoljno informacija i zaključaka i da nema potrebe da se rasprava o ovoj tački dnevnog reda nastavlja te da Parlament ima i važnija posla, budući da je EU došla na granicu BiH.

Budući da su pojedini zastupnici kazali kako je blokadom zgrade Parlamenta narušen imidž BiH u svijetu, Hadžiahmetović je kazala da je taj imidž davno narušen i da ta priča o lošem ugledu BiH ima malo dužu historiju.

Sigurnosna zona oko Parlamenta BiH

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a i predsjednik te stranke, na današnjoj sjednici je kazao kako parlamentarce u zgradi nisu držali okupljeni demonstranti, nego sigurnosne institucije u zemlji.

"Kako je moguće da Himzo Selimović (direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH) još uvijek sjedi u svojoj fotelji nakon izjave da je on odlučio da nas drži u zgradi do četiri ujutro", kazao je Bosić i dodao da Vijeće ministara treba odrediti koja je to sigurnosna zona oko Parlamenta u koju demonstranti ne mogu ući.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Bećirović je nakon sve većeg broja učesnika u diskusiji, uz konsultaciju sa svojim zamjenicima, ograničio vrijeme parlamentarcima na pet minuta po jednom javljanju za riječ.

Zastupnički dom već više od tri sata raspravlja o događajima od 6. juna, kada su građani demonstrirali tražeći da se usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju.