{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parlamentarci danas o jedinstvenom matičnom broju

S
14.3.2013. u 07:44
16
12
Parlamentarci danas o jedinstvenom matičnom broju
16
Parlamentarci danas o jedinstvenom matičnom broju
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi u Sarajevu trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je u parlamentarnu proceduru uputila grupa poslanika SDP, SDA, SBB, te Narodna stranka "Radom za boljitak", a koji nije dobio podršku članova Ustavnopravne komisije iz Republike Srpske.
Na sjednici Ustavnopravne komisije iznesen je stav SNSD-a da prijedlog Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića nema ustavni osnov i da se njime ne poštuje ustavna struktura BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je 7. marta svoj prijedlog Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji će biti dostavljen parlamentu BiH na usvajanje po hitnoj proceduri, ali razmatranje ovog zakonskog prijedloga nije moguće prije nego što bude završena procedura za prijedlog zakona grupe poslanika.

Ustavni sud BiH je 16. januara stavio van snage član 5 Zakona o jedinstvenom matičnom broju, a posljedica toga je da nadležni organi ne mogu izdavati jedinstveni matični broj.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku BiH, dok će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, iako ranije najavljen za ovu sjednicu, biti razmatran nakon javne rasprave koja bi trebalo da bude održana 27. marta.

Na traženje Zajedničke komisije za odbranu i zaštitu Predstavnički dom treba da odredi novi rok za amandmansku fazu za Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane i sigurnosti BiH.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađu izvještaji o radu u prošloj godini Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine i parlamentarnog vojnog povjerenika, koje je usvojila Zajednička komisija za odbranu i sigurnost.

Najavljeno je i razmatranje i izvještaja o funkcionisanju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u BiH za 2011. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: